Svet

Region

Kralj Čarls iznenadio odlukom: Prvi put u istoriji zamak Balmoral se otvara za javnost (FOTO)

Ovog leta, istorija se piše na nov način jer je kralj Čarls doneo nezapamćenu odluku da otvori kapije čuvenog Zamka Balmoral za javnost. Prvi put od kada je ovaj impozantni zamak završen davne 1855. godine, posetioci će imati privilegiju da zakorače u ovo kraljevsko utočište.

Kralj Čarls iznenadio odlukom: Prvi put u istoriji zamak Balmoral se otvara za javnost (FOTO) Foto: Printsreen Youtube/City NewsOd 1. jula do 4. avgusta, posetioci će moći da se pridruže obilascima sa vodičem unutar zidina ovog istorijskog dragulja, pre nego što kralj i kraljica stignu u Balmoral, gde tradicionalno provode leto. Karte za ove ekskluzivne obilaske su već u prodaji, po ceni od 100 do 150 funti, uključujući i popodnevni čaj. S obzirom na veliko interesovanje, preporučuje se brza rezervacija jer je broj karata ograničen na samo 40 dnevno.

Balmoral je dugo bio simbol privatnosti i mira za kraljevsku porodicu, posebno voljen od strane kraljice Elizabete. Smešten na preko 50.000 hektara u Aberdinširu, Škotskoj, ovaj zamak je kroz vekove privlačio monarhe svojom lepotom i istorijskim značajem.


Foto: Instagram printscreen/balmoral_castl

Dok su obilasci eksterijera zamka već dostupni nekoliko godina, odluka kralja Čarlsa da otvori do sada neviđene delove zamka izazvala je pravu senzaciju. Diki Arbiter, bivši sekretar za štampu preminule kraljice, svedoči o njenoj ljubavi prema ovom mestu kao svom domu. Zamak Balmoral svedok je kako svetlih tako i tamnih trenutaka kraljevske porodice. Kada su vesti o tragičnoj smrti princeze Dajane pogodile svet, prinčevi Vilijam i Hari bili su upravo u Balmoralu sa ocem, bakom i dedom.

Postavlja se pitanje, zašto kralj Čarls odlučuje da otvori Balmoral za javnost? Kraljevski dopisnik, Danijel Stejsi, objašnjava:


Foto: Instagram printscreen/balmoral_castl

"Kralj je odlučio da učini mnoge kraljevske rezidencije dostupnim za javnosti, posebno one koje se ne koriste tokom cele godine. Ovo je jedan od koraka ka većoj transparentnosti monarhije, posebno u vreme ekonomske krize. Očekivano, kraljevska porodica će provesti letnji odmor u avgustu u Balmoralu, pa će posetioci imati priliku da vide ove škotske odaje pre njihovog dolaska - zaključio je za britanski Hello. 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>