Recepti

Ljubav

Cezerye, ukusni desert koji dolazi iz Turske! (RECEPT)

Evo ukusnog i zdravog desertnog užitka od karamelizovanog pirea od šargarepe i oraha iz Mersina, Turske. Nadam se da ćete probati i obradovati sebe, porodicu i prijatelje ovim ukusnim poslasticama od šargarepe. Cezerye se dobro čuva u hermetički zatvorenoj posudi tokom jedne nedelje.

Cezerye, ukusni desert koji dolazi iz Turske! (RECEPT) ozlemsturkishtable





Sastojci:

3 srednje do velike šargarepe (oko 400 g), očišćene i izrendane
200 g belog šećera (ili 1¼ šolje smeđeg šećera)
50 g oraha, iseckanih na sitne komadiće
240 ml vode
50 g kokosovog brašna za dekoraciju








Priprema:

Stavite izrendane šargarepe, pola šolje vode i šećer u široku i tešku šerpu.

Kuvajte na srednjoj vatri, otkriveno, često mešajući. Kuvajte na ovaj način oko 30 minuta ili dok sav tečnost ne ispari.

Dodajte preostalu polovinu šolje vode i ponovo kuvajte na srednjoj vatri, neprekidno mešajući (šargarepe takođe puštaju svoj sok, stoga je bolje dodati tečnost korak po korak kako šargarepe ne bi postale gnjecave).

Kuvajte šargarepe dok sva tečnost ne ispari i ne omekšaju, što bi trebalo da potraje još 30 minuta. Koristeći kašiku za mešanje, izgnječite kuvane šargarepe da biste dobili gustu, kompaktnu pastu. 

U ovom trenutku, trebale bi se zgusnuti, početi da se karamelizuju i postati lepljive (možete uzeti malo između prstiju da biste testirali da li se lepi ili ne). Isključite ringlu.

Umešajte iseckane orahe u pastu od šargarepe i dobro promešajte. Ponovo koristeći kašiku za mešanje, dobro ih sve izmešajte i pretvorite u gustu pastu.

Pokrijte mali pravougaoni sud ili tepsiju papirom za pečenje. Ravnomerno i čvrsto rasporedite pastu od šargarepe, tako da ostanu netaknute, s visinom od 1,5 cm.

Prekrijte providnom folijom i ostavite smesu da se smiri 2 sata u frižideru.

Nakon 2 sata, počnite oblikovati pastu od šargarepe. Imajte pri ruci posudu s vodom. Navlažite ruke, uzmite kašiku slatkog dela i oblikujte u male okrugle kuglice. Ili navlažite nož i isecite na male kvadrate.

Na suvu površinu rasporedite kokosovo brašno i obložite kuglice i kvadrate šargarepe kokosovim brašnom sa svih strana.

Cezerye je spreman za posluživanje. 

Prijatno!

NAPOMENA: Cezerye se dobro čuva u hermetički zatvorenoj posudi tokom jedne nedelje.

Čitajte najnovije Google vesti OVDE

Ideje za pripremu POSNE HRANE.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: ozlemsturkishtable

Povezane vesti:


>