Zdravlje

Ljubav

Hranljiva vrednost kelja! Pomaže u borbi protiv raka, pruža podršku detoksikaciji!

Hranljiva vrednost kelja pomaže u borbi protiv raka, pruža podršku detoksikaciji i još mnogo toga... Ako niste upoznati sa prednostima hranljivosti kelja, možda ćete biti iznenađeni onim što ova zelena biljka može da uradi.

Hranljiva vrednost kelja! Pomaže u borbi protiv raka, pruža podršku detoksikaciji! Svet Plus



Kelj je različita biljka sa širokim listovima koja pripada vrsti Brassica oleracea. 


Ovo korisno povrće je povezano sa drugim biljkama iz grupe Acephala, uključujući:

kupus
blitva
brokoli
karfiol
kelj pupčar



Kelj potiče iz praistorijskih vremena, i jedan je od najstarijih članova porodice kupusa. Antički Grci su gajili nekoliko oblika i kelja.


Danas se gaji u:

Brazilu
Portugalu
južnim Sjedinjenim Američkim Državama
mnogim delovima Afrike
Crnoj Gori
Bosni i Hercegovini
južnoj Hrvatskoj
severnoj Španiji
severnoj Indiji

 

Manekenka Gabija pokazuje trikove za savršeni mačkasti pogled!









Biljka kelj raste zbog svojih velikih, tamnih i jestivih listova. Slično kao kelj, ima uspravnu stabljiku, često rastući do dva metra visine. Listovi su debeli i imaju blago gorak ukus.
Kelj je jedinstven jer je bogat sumpornim jedinjenjima nazvanim glukozinolati, koji podržavaju detoksikaciju, i indol-3-karbinol koji značajno smanjuje rizik od raka dojke, debelog creva i pluća.

Kelj je odličan izvor vitamina K i vitamina A. Takođe je bogat rastvorljivim vlaknima i ima snažna antioksidativna svojstva.

Dodavanjem kelja u ishranu možete smanjiti zapaljenja koja uzrokuju bolesti, pomoći u lečenju digestivnih stanja, detoksikovati telo i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Jedna od najvažnijih komponenti kelja, i drugih krstašastih povrća, je glutation. Ovaj peptid se sastoji od tri ključne aminokiseline koje igraju nekoliko vitalnih uloga u telu.

Pomaže jetri da čisti i detoksikuje masti, pojačava imunološku funkciju, bori se protiv raka, štiti telo od toksina iz okoline i sprečava otpornost na lekove.


DNEVNI HOROSKOP

Čitajte nas na GOOGLE VESTIMA.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: draxe

Povezane vesti:


>