Ostalo

Sme�no

Čista nedelja i običaji tokom prve nedelje posta!

Prva nedelja posta naziva se Čista, Todorova ili Teodorova nedelja. Mnogi vernici praktikuju post na vodi ili suhojedenje, dok se posebnom molitvom obraćaju za pomoć da se uzdrže u fizičkom i duhovnom smislu bez ikakvog licemerja i isticanja.

Čista nedelja i običaji tokom prve nedelje posta! Svet Plus





Prema pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta se pridržava takozvanog trimirja, što podrazumeva potpuno uzdržavanje od hrane i pića. 


Običaji tokom prve nedelje posta


U četvrtak je propisano uzdržavanje od hrane koja nije pripremljena na vodi, dok je tokom ostalih dana u nedelji dozvoljeno konzumiranje jela pripremljenih u ulju. 

U različitim delovima Srbije, praktikuju se različiti običaji tokom ove nedelje posta. Na primer, u nekim područjima, do Čistog četvrtka izbegava se korišćenje kašike, ne pali se ognjište, već se preferira već pripremljena hrana.

 

Sitni kolači, pravi ukras na slavskoj trpezi! (RECEPT)









Pored toga, postoje i posebni običaji koji se poštuju tokom posta. 


Na primer, neki muškarci poste tako što ne jedu ništa tokom dana sve do večeri, dok devojke često pridržavaju običaj da izbegavaju nošenje nakita. Takođe, okupljanje cele porodice za večeru smatra se veoma važnim.

Nedelja pravoslavlja obeležava kraj prve nedelje Velikog posta i slavi pobedu pravoslavlja. Ovaj dan ima poseban duhovni značaj za vernike pravoslavne veroispovesti.

Čitajte najnovije Google vesti OVDE

Ideje za pripremu POSNE HRANE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>