Lepota

Ljubav

Hemijski piling za ožiljke od akni: Kako funkcioniše?

Koliko god akne mogu biti frustrirajuće, ožiljci koji često ostaju nakon njih mogu biti još izazovniji, posebno zato što obično traju mnogo duže od same pojave akni. Hemijski pilingi za kožu mogu poboljšati izgled ožiljaka od akni, omogućavajući ljudima da se osećaju samouverenije u vezi sa svojom kožom.

Hemijski piling za ožiljke od akni: Kako funkcioniše? Svet Plus





Šta je hemijski piling?


Tehnika koja se koristi za smanjenje vidljivosti ožiljaka od akni i poboljšanje ukupnog izgleda kože, hemijski piling podrazumeva nanošenje hemijskog rastvora za piling na kožu, što uzrokuje da spoljni sloj kože otpadne. Kada nova koža izraste, obično je glađa, a ožiljci manje primetni.




Šta radi hemijski piling?


Dermatolozi koriste hemijske pilinge za tretiranje različitih stanja kože, uključujući akne i ožiljke od akni. Hemijski pilingi takođe smanjuju fine linije i bore povezane sa starenjem, izjednačavaju boju kože, osvežavaju ten i glačaju kožu.

Hemijski pilingi takođe smanjuju vidljivost mladeža, staračkih pjega, postinflamatorne hiperpigmentacije (tamnih fleka koje ostanu nakon što akne zarastu) i melazme, takođe poznate kao "trudnička maska", kada se javlja tokom trudnoće. Melazma je često stanje kože koje uzrokuje smeđe ili sivkasto smeđe mrlje na područjima kože koja su izložena suncu.


 

Da li ste prehlađeni ili imate sezonsku alergiju?










Da li svako može dobiti hemijski piling?


Većina ljudi može podvrgnuti se hemijskom pilingu za ožiljke od akni. Vaš dermatolog će odrediti da li je piling pravi tretman za vaše ožiljke ili hiperpigmentaciju, i da li ispunjavate kriterijume za prihvatljivost. Možda ćete morati da izbegavate ili odložite hemijski piling ako:




Trenutno imate ili ste nedavno imali bakterijsku, gljivičnu ili herpes infekciju
Imali ste rendgenske snimke ili radioterapiju glave ili vrata
Imate suzbijen imunološki sistem
Ste imali veću operaciju lica u poslednjih šest meseci
Ste uzimali izotretinoin u poslednjih 12 meseci
Ste trudni






Klasifikacija hemijskih pilinga


Hemijski pilinzi se klasifikuju na osnovu dubine penetracije hemikalija u kožu.

Površinski pilinzi se koriste za blage kožne poremećaje poput akni, postinflamatorne hiperpigmentacije i drugih stanja koja uzrokuju promene boje kože. Površinski hemijski pilingi prodiru u epidermis, ili najspoljniji, zaštitni sloj kože, i papilarni dermis, sloj kože odmah ispod epidermisa koji snabdeva epidermis hranljivim materijama.

Srednji pilinzi se koriste za stanja poput akni vulgaris, površinskih ožiljaka od akni i solarnih keratoza, stanja uzrokovanog izlaganjem suncu koje ostavlja ljuskave mrlje na koži. Srednji hemijski pilingi prodiru kroz papilarni dermis do gornjeg sloja retikularnog dermisa, koji je napravljen od debelih kolagenskih vlakana i pruža strukturu i elastičnost koži.

Duboki pilinzi se koriste za tretiranje dubokih ožiljaka ili bora, kao i predkancerogenih lezija na koži. Duboki hemijski pilingi prodiru do srednjeg sloja retikularnog dermisa.

Čitajte najnovije Google vesti OVDE
 

Bane Mojićević priznao da bi se ranije razveo da je znao da će procvetati!

Viber

Autor: O.J
Izvor: walgreens

Povezane vesti:


>