Zdravlje

Ljubav

Šta je vezikula kod dece? Šta roditelji treba da znaju o tome?!

Šta je vezikula kod dece? Kraći nego obično trak vezivnog tkiva može ograničiti pokrete jezika, ali ne mora uzrokovati ozbiljne probleme. Šta roditelji još treba da znaju o tome?!

Šta je vezikula kod dece? Šta roditelji treba da znaju o tome?! Svet Plus






Jezik je delimično pričvršćen za prednji deo usta delom vezivnog tkiva koje se naziva jezični frenulum. Ako je frenulum kratak, može ograničiti pokretljivost jezika. Ovo se često naziva vezikulom.

Deca sa vezikulom ne mogu izvući jezik izvan donje usne ili dodirnuti jezikom gornje zube kada su im usta otvorena. Kada izvuku jezik, izgleda u obliku srca. Budući da se beba obično neće često "plaziti" jezikom, jezik bebe može biti vezan ako ne možete staviti prst ispod jezika.





Koliko su vezikule uobičajene?


Vezikule su česte. Teško je tačno reći koliko su česte, jer ljudi različito definišu ovu pojavu. Oko 8% beba mlađih od godinu dana može imati barem blagu vezikulu.






Da li je problem ako je jezik vezan?



Ovo je veoma važno: vezikule nisu nužno problem. Mnoge bebe, deca i odrasli imaju vezikule koje im uopšte ne uzrokuju poteškoće.











Postoje dva glavna načina na koje vezikule mogu prouzrokovati probleme:

Mogu izazvati probleme sa dojenjem tako što nekim bebama otežavaju pravilno pripijanje na majčiu bradavicu. To može izazvati poteškoće u ishrani bebe i bolne bradavice kod majke. To se ne dešava svim bebama sa vezikulom; mnoge od njih mogu uspešno dojiti.


Vezikule nisu krive za nadutost ili nervozu kod dojene bebe koja dobro napreduje u težini. Bebe sa vezikulom nemaju problema sa hranjenjem iz bočice.




Mogu izazvati probleme sa govorom.


Neka deca sa vezikulama mogu imati poteškoće u izgovaranju određenih zvukova. Vezikule ne uzrokuju kašnjenje u govoru.






Šta treba učiniti ako mislite da vaša beba ili dete ima vezikulu?


Ako smatrate da vaša novorođena beba ne prijanja dobro zbog vezikule, razgovarajte sa svojim lekarom. Postoji mnogo razloga zbog kojih beba možda neće dobro prijanjati na dojku. Vaš lekar treba pažljivo uzeti anamnezu o tome šta se dešava i pažljivo pregledati vašu bebu kako bi bolje razumeo situaciju.

Takođe je korisno posetiti specijalistu za dojenje kako biste dobili pomoć oko dojenja - kako zbog toga što postoji mnogo razloga zašto bebe imaju problema sa pripijanjem, tako i zato što mnoge bebe sa vezikulom mogu uspešno sisati uz pravilnu tehniku i podršku.

Razgovarajte sa lekarom ako mislite da vezikula može prouzrokovati probleme sa izgovaranjem reči vašeg deteta. Mnoga deca samo trebaju vremena da nauče izgovarati određene zvukove. Takođe je dobra ideja da dete proceni logoped pre nego što zaključite da je vezikula problem.



Šta se može učiniti u vezi sa vezikulom?


Kada je potrebno, lekar može osloboditi vezikulu procedurom koja se naziva frenotomija. Frenotomija može biti obavljena jednostavnim rezanjem frenuluma ili se može izvršiti laserom.

Međutim, ništa se ne sme preduzeti u vezi sa vezikulom koja ne pravi probleme. Iako je frenotomija relativno mala procedura, ponekad se javljaju komplikacije poput krvarenja, infekcije ili problema sa ishranom. Zato nije dobra ideja raditi je samo kako bi se sprečili problemi u budućnosti. Procedura se treba razmatrati samo ako vezikula očigledno uzrokuje probleme.

Takođe je važno znati da se rezanje vezikule ne rešava uvek problem, posebno u vezi sa dojenjem. Studije ne pokazuju jasnu korist za sve bebe ili majke. Zato je važno sarađivati sa stručnjakom za dojenje pre nego što uopšte razmatrate frenotomiju.

Ako novorođenče sa vezikulom ne može dobro da pripije uz snažnu podršku stručnjaka za dojenje, onda se treba razmotriti frenotomija, posebno ako beba ne dobija na težini. Ako se vrši, trebalo bi je obaviti rano i od strane osobe sa obukom i iskustvom u proceduri.









Šta još roditelji treba da znaju o procedurama za vezikulu?


Iako su dokazi o koristima frenotomije nejasni, mnogi stručnjaci brzo preporučuju ovu proceduru. 


Ako vam se preporučuje za vaše dete, postavite pitanja:

-Uverite se da tačno znate zašto se preporučuje.
-Pitajte da li postoje druge opcije, uključujući i čekanje.
-Razgovarajte sa drugim pružaocima zdravstvenih usluga u timu za negu vašeg deteta, ili zatražite drugo mišljenje.


Važno je biti informisan i postavljati pitanja kako biste doneli informisane odluke o zdravstvenoj zaštiti vašeg deteta.


NAPOMENA:

Nijedan sadržaj, bez obzira na datum, ne bi se trebalo koristiti kao zamena za direktni medicinski savet od vašeg lekara ili drugog kvalifikovanog stručnjaka.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: health.harvard

Povezane vesti:


>