Zdravlje

Ljubav

Imate vosak u ušima?! Ušna mast se čisti na prirodan način! (RECEPT)

Vosak prisutan u ušima, poznat i kao cerumen, predstavlja voskastu materiju koja nastaje i zadržava se u ušnom kanalu. Ušna mast se čisti na prirodan način, a mi vam donosimo četriri "recepta".

Imate vosak u ušima?! Ušna mast se čisti na prirodan način! (RECEPT) Svet Plus





Ova voštana supstanca proizvodi se žlezdama u ušnom kanalu kako bi pružila zaštitu ušnoj školjki od mikroba. Često nazivana ušnom mašću, ova voštana supstanca je prisutna kod svakog pojedinca. Vosak u ušima može biti u obliku vlažnog ili suvog.

Razlikujemo dve osnovne vrste ušnog voska - vlažni i suvi, a vrsta koju osoba ima zavisi od genetike, odnosno varijante gena ABCC11 koju poseduje.





Vlažni ušni vosak: 

Osobe sa dominantnom varijantom obično imaju vlažni, mokri ušni vosak. Ovaj tip cerumena češće se sreće kod osoba evropskog i afričkog porekla.



Suv ušni vosak: 

Osobe sa recesivnom varijantom obično imaju suv, ljuskavi ušni vosak koji se najčešće sreće među osobama istočnoazijskog porekla.




Vosak u ušima obavlja različite funkcije:



 
  • Djeluje kao vodootporna obloga za ušni kanal.
  • Eliminiše mrtve ćelije kože i druge ostatke iz ušiju.
  • Zadržava prljavštinu i prašinu.
  • Sprečava isušivanje sluzokože ušiju.
  • Štiti od bakterijskih i gljivičnih infekcija.





Kada je u pitanju čišćenje cerumena, važno je primeniti pažljiv i nežan pristup kako bi se izbegle povrede ili oštećenja ušnog kanala. Osobama koje imaju povećanu količinu voska u uhu preporučuje se čišćenje cerumena prirodnim sredstvima, kako preterano nagomilavanje voska ili korišćenje pamučnih štapića ne bi dovelo do iritacije, svraba, ili čak zapušenja ušiju i smanjenja sluha.










Postoje nekoliko domaćih preparata za čišćenje cerumena:



Rastvor soli: 

Pomešajte pola kašičice soli sa 100 ml tople vode dok se kristali soli potpuno ne rastope. Navlažite vatu u ovoj tečnosti, nagnite glavu i pažljivo nakapajte nekoliko kapi u uho. Sačekajte nekoliko minuta, a zatim okrenite glavu u suprotnom smeru kako bi se otopljeni vosak s nečistoćama izbacio iz uha.



Smeša sa hidrogen peroksidom: 

Pomešajte jednak odnos tople vode i hidrogen peroksida od 3 procenata, a zatim isto tako nanesite nekoliko kapi u uho kako biste uklonili vosak.



Ulje za negu beba: 

Ukoliko se suočavate sa stvrdnutim voskom u ušima, kapnite nekoliko kapi ulja za negu bebe u ušnu školjku. Postavite vatu na spoljni otvor uha kako biste sprečili razlivanje. Nakon određenog vremena nagnite uho u suprotnom smeru kako biste omogućili da ulje zajedno s nečistoćama iscuri.



Maslinovo ulje: 


Maslinovo ulje je efikasan rastvarač stvrdnutog ušnog voska. Kapnite dve do tri kapi maslinovog ulja u uho pre spavanja, a rezultati će biti primetni već nakon nekoliko dana. Važno je napomenuti da ulje ne sme biti vruće, i ne treba ga direktno ulivati u ušni kanal kako ne bi došlo do oštećenja bubne opne i membrane uha.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Eklinika

Povezane vesti:


>