Zdravlje

Ljubav

U čemu i kako zaista pomaže soda bikarbona?!

Doktor Perišić otkrio je za šta je sve dobra soda bikarbona, u čemu i kako zaista pomaže ali je razbio i jednu veoma važnu predrasudu o njoj.

U čemu i kako zaista pomaže soda bikarbona?! Svet Plus




"Soda bikarbona je natrijum hidrokarbonat i normalni je deo sastava našeg organizma. Važno je da merimo koliki je nivo bikarbonata u telu. Imate primere kada se dovede pacijent u jako teškom stanju. Prvo što se radi jeste da se proverava da li ima acedozu, a to znači da se meri nivo hidrikarbonata", kaže doktor Perišić.


Da li ima razlike između obične i sode bikarbone koja se koristi u medicinske svrhe, koja je znatno skuplja?


"Nema razlike. Razlike su zapravo toliko male, da su praktično marginalne. Molim vas, nemojte o tome da razmišljate o medicinskoj, kumim vas Bogom ne bacajte pare! Razlika je u malom sastavu natrijum bikarbonata u medicinskoj sodi"- objašnjava Perišić.








On ističe da je soda bikarbona odličan saveznik u borbi sa gljivicama na jeziku:

"Starinski recept - 1 dl vode česmovače i 1,5 kafena kašika sode bikarbone. To se rastvori, pa uzmete gazu i umočite prst i sa njim očistite usnu duplju. Glivice ne podnose sodu bikrabonu, ne podnose alkalni medij. Treba jedno 6-7 puta svaki put posle obroka sodom očistiti usnu duplju da bi se uklonile naslage kandide", objasnio je doktor.



Soda bikarbona olakšava tegobe sa želucem, čak je i sam profesor Perišić priznao da je uzima kada ima gorušicu. Međutim, tu postoji ograničenje. Ovaj "lek", soda razmućena u vodi, deluje pola sata, ali problemi zbog koji se uzimala se nakon tog vremena vraćaju...


Sa druge stane, smatra da je vrlo efikasna kod kandide, posebno ako je reč o vaginalnoj infekciji.

"Rastvorite 7 g sode u 1 dl vode i tim rastvorom irigirajte vaginu. Gljiva ne posnosi alkalni medij. Naš probavni sistem im pH alakalni, a soda to održava. Ako jedemo dosta šećera, to se narušava. Međurim, ne pomaže soda, već dijeta", napominje profesor.










 Rastvor sode bikarbone za ispiranje grla i usne duplje


"Usna duplja je puna bakerija, one prave fermentaciju, stvara se nizak pH i to je kandida. Ako se ispiramo sodbom bikarbonom, podižemo pH preko 7,45 i ona nestaje. Slažem se da pomaže", objašnjava gastroenterolog.



Pranje voća i povrća sodom bikarbonom


"Pesticidi su uljane materije. Ako koristimo rastvor, uklanjamo nečistoće, hemiju i masnoće, tako da apsolutno da", zaključio je profesor doktor Perišić.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>