Ostalo

Sme�no

Sveti Jovan Krstitelj: Običaj kojim se predviđa budućnost! (VIDEO)

Sveti Jovan Krstitelj obeležava se 20. januara i česta je slava kod Srba. Pored ostalih običaja i verovanja na ovaj dan, postoji i običaj kojim se predviđa budućnost!

Sveti Jovan Krstitelj: Običaj kojim se predviđa budućnost! (VIDEO) Screenshoot/Youtube






Ovaj dan posvećen je svetitelju koji je krstio Isusa Hrista, u narodu postoji običaj da se upravo ovog dana bratimi i kumi.


Sveti Jovan je bio toliko moralna i čista ličnost da je bio dostojan toga da krsti sina Božijeg, zbog toga mnogi roditelji svojim sinovima daju upravo njegovo ime, koje se kod katolika slavi kao imendan, dok ga Srbi proslavljaju kao porodičnu slavu.


Na dan Svetog Jovana Krstitelja bilo bi dobro ne uzimati nož u ruke.


U ponoć između Bogojavljenja i Svetog Jovana, izabere se jedno jaje i spusti u posudu s vodom: ako potone, to znači da je sudnji dan blizu.







Deci se na ovaj dan ne daje ništa što je crvene boje. Ni jabuka, niti sok. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.





Kako se pravilno slavi ovaj dan


Red je da se podsetimo i na jedan lep srpski običaj - domaćinovo dvorenje slave. 

Domaćin, na dan slave, obučen u svečano odelo, gologlav, vedar i raspoložen, dočekuje goste i ceo dan ne seda dok sveća gori. Ne seda iz poštovanja prema svetitelju kog toga dana slavi, i koji je glavni gost u njegovoj kući, i on stoji pred njim kao u crkvi na molitvi.

Ako je domaćin u starijim godinama, i fizički nije u stanju da prestoji ceo dan, po njegovom dopuštenju slavu dvori neko od mlađih muškaraca, sin ili unuk. On ujedno brine o posluženju i rasporedu gostiju. Domaćin na isti način ispraća goste, sa željom da se dogodine opet sastanu u još boljem zdravlju i raspoloženju.








Svete reči Jovana Krstitelja kojih se treba pridržavati što više možemo:

"Treba da hodimo ka Bogu, da naš put bude bogousmeren, Bogom vođen, uzvodeći nas ka Tvorcu, koji nas smerno, a ne nasilno, priziva: Pokajte se, jer se približilo Carstvonebesko, i ne propustite ogromnu šansu koja vam je data."
 

Bog voli brak! Ljubav je obaveza! (VIDEO)



 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/still

Povezane vesti:


>