Ostalo

Sme�no

Kako se čuva šargarepa tokom zime! Da ostane sveža, hrskava i hranljiva!

Kupujete veću količinu šargarepe ali ne znate kako se čuva tokom zime, da ostane sveža, hrskava i hranljiva!? Donosimo vam nekoliko saveta u vezi ovog povrća.

Kako se čuva šargarepa tokom zime! Da ostane sveža, hrskava i hranljiva! Svet Plus






Šargarepa je super namirnica, korisna za različite svrhe, od grickanja do pripreme jela. Ipak, loše čuvanje može dovesti do propadanja, gubitka ukusa ili promene teksture. Evo nekoliko saveta kako očuvati svežinu, hrskavost i hranljivost šargarepe.



Najbolje je čuvati svežu šargarepu u frižideru, gde može izdržati dve do tri nedelje.



Ako želite produžiti vek trajanja, razmislite o čuvanju u vodi ili zamrzavanju nakon blanširanja. Obratite pažnju na znakove propadanja, kao što su sluzavost ili neprijatan miris.



Kako pravilno čuvati šargarepu?



Optimalan način čuvanja šargarepe je u fioci za povrće u frižideru. Stavite ih u perforiranu plastičnu kesu ili umotajte u vlažan papirni ubrus, a zatim ih smestite u plastičnu kesu. Na taj način šargarepa će ostati sveža dve do tri nedelje.



Da li je bolje čuvati šargarepu u frižideru ili na sobnoj temperaturi?


Šargarepa će duže zadržati svežinu kada se čuva u frižideru u poređenju sa sobnom temperaturom. Na sobnoj temperaturi, svežina će trajati samo nekoliko dana pre nego što šargarepa omekša i izgubi hrskavost.
 

Postoji jedan trik da kuvana jaja ne iscure čak i ako puknu!









Znaci propadanja


Važno je prepoznati kada se šargarepa pokvarila kako biste izbegli potencijalne zdravstvene probleme. Sluzava tekstura, neprijatan miris i vidljiva buđ su znaci propadanja. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, preporučljivo je baciti šargarepu.



Kako čuvati šargarepu bez frižidera?


Ako nemate frižider ili ne možete čuvati šargarepu u njemu, možete je držati na hladnom, tamnom i dobro provetrenom mestu. Tradicionalni način je čuvanje u kutiji sa vlažnim peskom, simulirajući prirodne uslove pod zemljom gde šargarepa raste.


Čuvanje u vodi


Održavanje šargarepe u vodi održava njenu hrskavost. Stavite šargarepu u posudu i potopite je u vodu, menjajući vodu svakih četiri do pet dana. Na ovaj način produžićete svežinu šargarepe za nekoliko nedelja, ali je ključno držati posudu u frižideru.
 

Slavski kolač na lak način! Recept za početnike!











Čuvanje oljuštene šargarepe

Oljuštena šargarepa se brzo suši, stoga je preporučljivo čuvati je u posudi sa poklopcem ili hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi. Takođe, možete je potopiti u vodu kako biste produžili svežinu. Ovu vrstu šargarepe trebate držati u frižideru, gde može ostati sveža do nedelju dana.


Kako zamrzavati šargarepu?

Ako želite produžiti vek trajanja šargarepe, zamrzavanje je odlična opcija. Operite i oljuštite šargarepu, blanširajte je u kipućoj vodi dva do tri minuta, a zatim prebacite u ledenu vodu. Osušite šargarepu i stavite je u hermetički zatvorene kese za zamrzivač. Zamrznuta šargarepa može trajati do 12 meseci.








Kako čuvati narezanu šargarepu u frižideru?


Narezana šargarepa, poput oljuštene, brzo se suši. Stavite je u posudu, potopite je u vodu, zatvorite posudu poklopcem i čuvajte u frižideru. Ovaj metod očuvaće svežinu narezane šargarepe do nedelju dana.


Kako vratiti hrskavost šargarepi?

Ako je šargarepa izgubila hrskavost, ali nije pokvarena, možete joj vratiti svežinu odsecanjem vrhova i potapanjem u ledenoj vodi 30 minuta do sat vremena. Ovaj postupak može povratiti deo prvobitne hrskavosti i produžiti upotrebu šargarepe još nekoliko dana.
 

Osnovna smesa za sitne posne kolače! Dobićete čak sedam različitih ukusa!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>