Ostalo

Sme�no

Kupovina vam je izbila sav novac iz džepa? Ove trikove koriste prodavci!

Kupovina vam je izbila sav novac iz džepa iako je u planu bio samo hleb i jogurt, recimo?! Ove trikove koriste prodavci kako bi vas namamili da potrošite više novca.

Kupovina vam je izbila sav novac iz džepa? Ove trikove koriste prodavci! Svet Plus





Naravno da marketi i prodavnice žele da zarade novac ali za to koriste trikove kako biste se vi umesto sa dve ili tri planirane namirnice, kući vratili sa punim kesama. Realno, mnogo je puta tu nešto što vam uopšte nije bilo potrebno baš sada...



Prodavci su pravi virtuozi kad je u pitanju vrtlog trošenja, iako mi često nismo ni svesni kako se nađemo u tom đavoljem krugu i potrošimo pet puta više nego što smo planirali.

Da biste izbegli ove zamke i postali pravi šampion u štednji, pomoći ćemo vam da zavirite iza kulisa trgovinskih taktika... 


Krenimo redom!



Kupovina na veliko - kada je previše, previše je!



Koliko puta vam se desilo da vidite ogroman paket od šest boca gaziranog pića i pomislite: "E, ovo je prilika veka!" Ali, jeste li zaista spremni da plivate u gaziranim napicima kao da su okean? Verovatno ne. Ipak, trgovci znaju da nam oči zasvetle kad vidimo takvu ponudu i uspevaju da nas nateraju da napravimo zalihe, iako nam taj proizvod nije ni potreban.









Velika kolica - zamka praznih kolica



Supermarket kolica su postala kao mini-vozila, a kada vidite ona prazna, nekako vam je žao da ih ne napunite do vrha. Mozak vam daje signal da niste uzeli sve što vam treba, pa počinjete da punite kolica čak i kad vam ništa više ne treba. Zato, ako kupujete samo par stvarčica, radije koristite korpu i izbegnite opasnost zvani "superdimenzionirana kolica".












Skupi proizvodi u visini očiju - gde je skriveno jeftinije?


Maslinovo ulje će uvek biti tamo gde vam oči prvo padnu, dok će jeftinije suncokretovo biti skrajnuto na poslednjoj polici. To nije slučajnost, već dobro smišljena taktika. Stručnjaci savetuju da se nagnete i pogledate samo dno rafova ako želite najbolju kupovinu.









Drugi proizvod u pola cene - ali, čekajte...


Često smo toliko opsednuti idejom "50 posto" sniženja da zaboravimo da je deo kupovine i jedan proizvod po punoj ceni. Ako nam ta dva proizvoda nisu zaista potrebna, onda je "kupovina dva proizvoda" zapravo "trošenje", dok kupovina samo jednog nije ništa manje povoljna.








Obmanjujuća ogledala - kad stvarnost ne liči na odraz


Zamislite situaciju: stojite u kabini u prodavnici, izgledate fenomenalno u nečemu, ali kad to obučete kod kuće, čini se da je nestalo čarolije. Tajna je u izobličenim ogledalima koje prodavci koriste da bi nas učinili vitkijima i privukli da kupimo nešto što nam se čini savršeno u trenutku. Ponekad čak i nagnuta ogledala ili prigušeno osvetljenje igraju svoju ulogu kako bismo pali na ove trikove.

Sada kada znate kako vas prodavci "mame" da otvorite novčanik širom, budite na oprezu i uvek imajte svoj plan štednje!




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>