Zdravlje

Ljubav

Deset minerala i vitamina koji značajno olakšavaju menopauzu!

Deset minerala i vitamina koji značajno olakšavaju menopauzu, a ona može da bude jako neprijatna jer se pojavljuju simptomi kao što su promene raspoloženja, valunzi i slično...

Deset minerala i vitamina koji značajno olakšavaju menopauzu! Svet Plus






Menopauza je ono vreme kada se čini da svaka žena sa svojim ciklusom i plodnošću kaže zbogom. To je normalan proces, iako donosi i nekoliko dosadnih simptoma poput valunga, promena raspoloženja i nesanice. Na sreću, postoje neki trikovi da se olakša taj prirodni prelazak, a jedan od njih je i održavanje balansirane ishrane.





Evo deset važnih vitamina i minerala koje treba unositi u ishrani da bi se ublažili simptomi menopauze:




Kalcijum: Menopauza može uticati na tvoje kosti, ali unos kalcijuma iz mlečnih proizvoda, orašastih plodova i zelenog povrća može pomoći da ojačaju.


Vitamin D: Ovaj momak pomaže u apsorpciji kalcijuma i održava balans u organizmu. Sunčeva svetlost i riblje ulje su tvoji prijatelji kad je u pitanju vitamin D.



Magnezijum: Smanjuje stres i poboljšava kvalitet sna, što su česti problemi tokom menopauze. Orašasti plodovi, integralne žitarice i povrće su izvori magnezijuma.

Vitamin E: Pojačava ravnotežu hormona i smanjuje intenzitet valunga. Semenke suncokreta, bademi i spanać su bogati ovim vitaminom.


B vitamini: Posebno vitamin B6 pomaže u regulaciji raspoloženja, smanjenju stresa i poboljšava energiju. Integralne žitarice, meso i riba su dobri izvori B vitamina.


Omega-3 masne kiseline: Smanjuju upale i poboljšavaju opšte zdravlje srca. Riba poput lososa i orasi su izuzetno bogati omega-3 masnim kiselinama.


Cink: Podstiče imunološki sistem i pomaže održavanju zdrave kože. Meso, mlečni proizvodi i mahunarke su izvori cinka.











Selen: Ima antioksidativna svojstva koja pomažu u očuvanju ćelija od starenja. Brazilski orasi su jedan od najbogatijih izvora selena.


Gvožđe: Nedostatak gvožđa može uzrokovati umor i smanjiti otpornost organizma. Crveno meso, pasulj i spanać su odlični izvori gvožđa.


Folna kiselina: Važna za zdravlje srca i regulaciju hormona. Citrusno voće, avokado i integralne žitarice su dobri izvori folne kiseline.




Uzimanje ovih minerala i vitamina putem raznovrsne ishrane može značajno doprineti olakšanju simptoma menopauze. Pre nego što promenite svoju ishranu ili uzimate dodatke, uvek se konsultujte sa stručnjakom za ishranu ili lekarom kako biste osigurali da zadovoljavate svoje specifične nutritivne potrebe.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>