Ostalo

Sme�no

Novak Đoković Fondacija: Niš dočekao ovacijama selektora Svetislava Pešića!

Niš dočekao ovacijama selektora Svetislava Pešića i učesnike šestog panela programa „Putem šampiona“ Novak Đoković Fondacije!

Novak Đoković Fondacija: Niš dočekao ovacijama selektora Svetislava Pešića! Foto: Dalibor Danilović






Sportski Niš je ovacijama i aplauzom na otvorenoj sceni dočekao i ispratio učesnike šestog panela posebnog programa “Novak Đoković Fondacije” Putem šampiona - trofejnog selektora reprezentacije Srbije u košarci Svetislava Pešića, profesora na Fakultetu sporta i sportskog psihologa Petra Mitića i autorku programa i bivšu Fed Kup reprezentativku naše zemlje Anu Jovanović.

Šesta po redu panel-diskusija programa pod naslovom “Uloga trenera u razvoju motivacije kod mladih sportista” zatvorila je međunarodnu naučnu konferenciju “FIS Komunikacije 2023”  Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja održanu u Naučno-tehnološkom parku Niš – a po prenesenim iskustvima, znanjima i saznanjima, stručnom sadržaju i zaključcima izvedenim iz prakse i najsavremenije teorije – verovatno jedna od najinspirativnijih i najpoučnijih od nastanka programa!


Posvećen pružanju pomoći roditeljima i trenerima budućih sportista kroz programe edukacije i šire podrške sa ciljem njihovog osnaživanja u ovoj posebno zahtevnoj ulozi, program “Putem šampiona” se i ovoga puta dokazao kao platforma od neprocenjive vrednosti za stručnu diskusiju i razmenu primenljivih preporuka i zaključaka sa i oko sportskog terena, ali i sveta akademije i porodičnog ambijenta. Neki od glavnih zaključaka iz dinamičnog razgovora koji su vodili selektor Pešić, profesor Mitić i autorka projekta Jovanović bili su da za pravilan razvoj mladih sportista na prvom mestu mora da bude porodica, zatim obrazovanje i tek onda sport kojim se bave, sa posebnim naglaskom na važnost kućnog vaspitanja kao preduslova za formiranje pravog sportskog i šampionskog karaktera i ličnosti.






“Svedoci smo toga da se kroz vreme prioriteti u sportu menjaju. Talenat je svakako važan, ali bez truda, upornosti, razumevanja i pomoći porodice i najbližih – teško je ostvariti sveobuhvatni i trajni uspeh u sportu. Danas postoji više nego ikada ličnosti od važnosti u životima mladih sportista koji bi mogli da utiču na njihovo formiranje – što važnost porodice kao centralnog izvora stabilnosti, podrške i vrednosti čini još većom”, naglasio je selektor Pešić.

“Postavka takvog sistema vrednosti danas je pred velikim izazovima, jer se odnos roditelja, dece sportista i samim time i trenera značajno promenio – između ostalog i po tome što je podrška veoma često uslovljena ispunjenjem očekivanja”, kritički je napomenuo profesor Mitić – uz zajednički zaključak panelista da je u tom smislu izuzetno važno imati saglasnost oko postavljanja realnih ciljeva – ali sa svešću da se do njihovog ostvarenja dolazi teško, uz izuzetnu posvećenost i stalni naporni rad. 










Među najvažnijim porukama za roditelje je ta da shvate da - svako treba da radi svoj posao. U njihovom slučaju – to bi značilo da oni treba da se bave vaspitanjem deteta, disciplinom, uvođenjem pravila ponašanja u kući i van nje, da budu podrška i iskazuju poverenje prema nastavnicima i trenerima – a da trenerima prepuste bavljenje trenerskim poslom. Nemešanje u posao trenera – već bavljenje ovim aspektima vaspitanja i pružanje podrške istovremeno na pametan i emotivan način je najbolje što roditelji mogu da učine  za svoje dete i trenere – naglasili su panelisti, uz apel zvaničnim institucijama da se što pre učini sve kako bi fizičko vaspitanje moglo svakodnevno da se izvodi u okviru redovnog školskog programa - od najmlađih uzrasta nadalje. “Omogućite deci da slede svoje snove – ali im dajte smernice i stručno vođenje kao najvažniji vid podrške!” istakao je kao sveobuhvatnu preporuku u ime svih panelista i prisutnih selektor Pešić. 



“Sadržaj, smisao i vrednost onoga što smo sinoć podelili sa brojnom publikom prisutnom u Naučno-tehnološkom parku Niš i gledaocima koji su šesto izdanje panela uživo pratili putem YouTube kanala Fondacije i vodećih medijskih portala naše zemlje predstavlja izuzetno veliki i važan korak i inspiraciju za dalji razvoj programa “Putem šampiona”. Sigurni smo da će iskustva, zaključci i preporuke koje su neki od vodećih sportskih asova, stručnjaka i naučnih eksperata na svetskom nivou predočili kroz našu platformu od njegovog osnivanja dati pozitivan uticaj ne samo na način na koji roditelji, treneri i deca komuniciraju i grade svoje odnose – već i na metodologiju podrške, rada i saradnje na naučnom i praktičnom nivou, na čemu smo im neizmerno zahvalni” - izjavila je ispred Novak Đoković Fondacije i njenih osnivača autorka programa Ana Jovanović.     





 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>