Ljubav

Style

Porodični terapeut Nebojša Savić o braku sa osobom koja već ima decu!

Porodični terapeut Nebojša Savić govorio je na Prvoj o braku sa osobom koja već ima decu! Kakvi problemi mogu da se jave i da li takav brak može da uspe.

 Porodični terapeut Nebojša Savić o braku sa osobom koja već ima decu! Svet Plus





Mišljenja na ovu temu su podeljana, jedni smatraju da takva veza ili novi brak teško uspevaju, dok drugi smatraju da sve zavisi od uzrasta dece, kao i od bivšeg partnera. Njegovog odnosa prema vama i stepena "povređenosti" ( dešava se da bivši partneri koriste decu kao oružje, posebno onaj partner sa kojim deca žive).


Porodični terapeut Nebojša Savić gostujući na Prvoj potvrdio je da u društvu vladaju određene predrasude. Kako kaže, da bi jedan takav odnos uspeo, on mora da bude baziran na iskrenosti i na međusobnom poverenju.






"Ono što moramo da znamo jeste da postoje određene stvari koje mi unosimo u brak, neke su vidljive, a neke nevidljive. To su 'koferi' koje unosimo, oni su naša prošlost, sve ono što nas je oblikovalo, naša iskustva, pobede, porazi, traume, ožiljci...", objašnjava terapeut i otkriva jedan problem koji se javlja:


"Ti koferi se otvaraju kada počinjemo da živimo zajedno. Zašto je ovo važno? Zato što je veom bitno proceniti da li mi možemo da nosimo tuđe kofere. Jedna definicija braka mogla bi da bude - zajedničko nošenje svih kofera koje imamo. Deca su vidljivi 'koferi' i naravno moramo da razumemo njihove emocije".



Kako rešiti takve prepreke?


"Zavisi od uzrasta deteta. Različito ćete objasniti detetu koji ima četiri godine ili nekom tinejdžeru. Javlja se neki otpor kod dece, najčešće je to neki strah, druga stvar može da bude ljubomora. Čovek ili žena koji ulaze u taj odnos treba da upoznaju to dete i približi im se na neki način kroz zajedničke aktivnosti."







Ono što porodični terapeut savetuje je da dete ne upoznajete sa svakom osobom sa kojom ste u vezi, već onda kada vidite da je ta veza ozbiljna i ide ka braku. 



Kada se desi situacija da bivši partner manipuliše preko dece i koristi ih kao oružje protiv vas i vaše nove veze ( jer je normalno krenuti dalje ako već brak nije uspeo) stručnjaci u ovoj oblasti savetuju sledeće:


Prvo i osnovno, ostanite smireni i pokušajte održati otvoren dijalog sa decom. Razgovarajte sa njima o njihovim osećanjima i pažljivo ih saslušajte, a što je najbitnije NE LAŽITE IH.

Ako je moguće, možda čak i razgovarajte sa bivšim partnerom kako biste zajedno postavili smernice o tome kako ćete ostati roditelji toj deci.

Ako se stvari ne mogu rešiti na miran način, razmotrite sudsku pomoć. Sud može postaviti jasna pravila o roditeljskim pravima i obavezama, uključujući i ponašanje prema deci. U nekim slučajevima, može se naložiti i savetovanje za porodicu kako bi se pomoglo u poboljšanju komunikacije.

U svakom slučaju, ključno je ostati posvećen svojoj deci i raditi na održavanju zdravog odnosa sa njima, bez obzira na izazove koje postavlja bivši partner. Ovo naravno ne uključuje scenario da vi uvek pognete glavu i povinujete se onome što bivši partner nameće.

 

Meril Strip se razvodi posle 45 godina braka!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>