Recepti

Ljubav

Topla torta koja se topi u ustima! Švedska čokoladna poslastica!

Topla torta koja se topi u ustima! Švedska čokoladna poslastica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Nazivaju je još i "kladdkaka" ili gnjecava torta.

Topla torta koja se topi u ustima! Švedska čokoladna poslastica! Screenshoot/Instagram






Verujte bižete oduševljeni ukusom ove torte, a evo šta vam je potrebno za nju:




135 g putera i još za namastiti kalup
55 g kakaa u prahu
350 g šećera
2 čajne kašičice vanilin šećera
2 kašike šećera u prahu
130 g glatkog brašna i još za posipanje kalupa
3 jaja
prstohvat soli



Imajte odmah na umu da ova torta ne sme da se prepeče jer onda gubi na ukusu. Za pripremu vam je potrebno svega pet minuta, a za pečenje od 20 do 40, što dosta zavisi od vašeg šporeta.










Priprema torte:


Zagrejte rernu na 180 stepeni. 

Kalup namažite maslacem i pospite brašnom. 

U šerpi na laganoj vatri otopite maslac. Sklonite s vatre i umešajte ostale sastojke. Ručno mešajte dok ne nestanu grudvice i ne dobijete jednoličnu masu.

Sipajte masu u podmazan kalup ( obima 16 do 20 cm) za torte i pecite 35 minuta. Proverite kako napreduje pečenje posle 20 minuta. 


Gotova torta mora da ima formiran biskvit spolja ali mora da bude gnjecava i gotovo tečno iznutra. To ćete da proverite tako što je podignite sa obe ruke i u vazduhu nežno zaljuljate levo - desno.

Pustite da se torta malo ohladi u kalupu, a zatim je prebacite na tacnu za posluživanje. Bogato je pospite šećerom u prahu i poslužite toplu. A ako više volite, prelijte je toplom čokoladom.


Neki više vole ovu tortu hladnu, pa savetuju da se ohladi na sobnoj temperaturi, onda da se ostavi u frižideru dva sata i tek onda služi uz kuglu sladoleda ili šlaga, uz dodatak voća...






Prijatno!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>