Ostalo

Sme�no

Uskoro počinje zimsko računanje vremena!

Uskoro počinje zimsko računanje vremena, pa pogledajte kada kazaljke treba pomeriti unazad! Iako je Evropska unija obećavala ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena pre nekoliko godina, taj čas još uvek nije došao.

Uskoro počinje zimsko računanje vremena! Svet Plus





Tika-taka, vreme je da sat ponovno promeni svoj ritam.

Svake godine, krajem oktobra, u noći između subote i nedelje, čini se kao da vreme prolazi unazad. Kazaljke sata, obično postavljene na tri sata, lagano klize unatrag, dostižući dva sata. Zahvaljujući tehnološkim čudima poput pametnih telefona, računara i drugih uređaja povezanih na internet, taj ples sa vremenom često prolazi neprimećeno, jer se uređaji sami prilagođavaju.

Iako je Evropska unija obećavala ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena pre nekoliko godina, taj čas još uvek nije došao. U Srbiji, kao i u drugim delovima Evrope, letnje računanje vremena ove godine se završava 29. oktobra. To znači da ćemo u noći između 28. i 29. oktobra, u tri sata ujutro, pomeriti kazaljke unazad za jedan sat, odnosno na dva sata ujutro.

Iako nije jasno kada će EU konačno odlučiti da stavi tačku na pomeranje sata, u susednoj Hrvatskoj, koja je članica EU, uredba o letnjem i zimskom računanju vremena ostaje na snazi do kraja 2026. godine.





 




Inače, običaj pomeranja sata tokom godine prvi put je zabeležen 1916. godine u severnim evropskim zemljama kao sredstvo za štednju energije. Tokom poslednjeg veka, taj obrazac je prihvaćen širom Evrope i Severne Amerike, dok je u drugim delovima sveta letnje računanje vremena poznato samo u nekoliko zemalja poput Irana, Mongolije, Brazila ili Namibije.

Srbija je prvi put usvojila letnje računanje vremena 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine, vraćanje satova u normalan položaj odvijalo se u poslednjoj sedmici septembra, donošenjem odluka koje je prethodno donosila Vlada, a kasnije je usvojen i zakon koji je usklađivao letnje računanje vremena sa praksom Evropske unije.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>