Zdravlje

Ljubav

Ne ignorišite ove znakove! Nedostatak vitamina D se ovako manifestuje!

Ne ignorišite ove znakove! Nedostatak vitamina D se ovako manifestuje i to nije ni malo naivno jer može dovesti do niza zdravstvenih problema. I ne zaboravite, zimsko vreme može dovesti do smanjenja izloženosti sunčevim zracima, što može uticati na nivo vitamina D u organizmu. 

Ne ignorišite ove znakove! Nedostatak vitamina D se ovako manifestuje! Svet Plus







Iscrpljenost i umor

Naučna istraživanja ukazuju da čak i blagi nedostatak vitamina D može izazvati hronični umor i često prateće glavobolje.



Bol u kostima i leđima

Zdravlje kostiju zavisi od odgovarajućeg nivoa vitamina D, koji unapređuje apsorpciju kalcijuma. Ukoliko se suočavate sa bolovima u kostima, posebno u nogama, rebrima ili zglobovima, pogotovo u donjem delu leđa, to može signalizirati potrebu za dodatnim unosom vitamina D.




Depresivno raspoloženje

Istraživanja potvrđuju povezanost između nivoa vitamina D i emocionalnog stanja, posebno kod starije populacije. Ljudi koji žive u severnim delovima često ispoljavaju veću sklonost ka depresivnom raspoloženju, posebno tokom zimskih meseci kada su dani izuzetno kratki. Zbog toga se u tim područjima preporučuje redovno uzimanje suplemenata vitamina D kako bi se podržalo mentalno zdravlje.




Česte upale i prehlade

Uloga vitamina D u podršci imunološkom sistemu je ključna. Ukoliko patite često od prehlada i gripa, uzrok može biti nedostatak vitamina D u organizmu.

Nedostatak D vitamina može da dovede do toga da telo počne da napada svoje zdrave ćelije, što potencijalno može izazvati razne poremećaje i bolesti. To uključuje multiple sklerozu, upalne bolesti creva, celijakiju, dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis i psorijazu. 

Održavanje potrebnog nivoa vitamina D može biti ključno za očuvanje imunološkog sistema i prevenciju ovih potencijalno ozbiljnih bolesti.











Sporo zarastanje rana

Značaj vitamina D u procesu regeneracije tkiva i borbi protiv upalnih procesa dobro je dokumentovan. Ako primetite da vaše rane zarastaju sporije, moguće je da postoji deficit ovog vitamina u vašem organizmu. Ovo posebno važi za dijabetičare, kod kojih usporen proces zarastanja rana često može biti povezan sa nedostatkom vitamina D.




Gubitak koštanog tkiva

Vitamin D je ključan za apsorpciju kalcijuma i fosfora, nužnih za očuvanje zdravlja kostiju. Čak i ako unosite dovoljno ovih minerala, nedostatak vitamina D može narušiti njihovu efikasnu apsorpciju u organizmu.



Preterano opadanje kose

Iako se preterano opadanje kose često pripisuje stresu, bitno je napomenuti da manjak određenih nutrijenata, uključujući vitamin D, takođe može doprineti ovom velikom problemu. Zato, pažljivo birajte ishranu kako biste sprečili ovaj problem.



Bolovi u mišićima

Iako precizno utvrđivanje uzroka bolova u mišićima može biti izazovno, deficit vitamina D može odigrati ulogu u ovoj situaciji. Receptori vitamina D su prisutni u nociceptorima, senzornim neuronima koji šalju signale o potencijalnim problemima u organizmu. Smanjenje nivoa vitamina D može povećati osetljivost na bol, pa dugotrajni bolovi u mišićima mogu biti znak nedostatka ovog vitamina.
  



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>