Region

Svet

Maja Odžaklijevska: Svakim danom kad moj unuk ima napad, ja bliže zemljici!

Svakim danom kad moj unuk ima napad, ja sam jednim korakom bliže zemljici, kaže Maja Odžaklijevska koja se sve teže bori sa Lukinim autizmom.

Maja Odžaklijevska: Svakim danom kad moj unuk ima napad, ja bliže zemljici! Screenshoot/Youtube

Pevačica Maja Odžaklijevska se preselila u prirodu i tamo svu svoju ljubav i lepe trenutke deli sa unukom Lukom. Nažalost, posle toliko godina borbe sa autizmom, ona tvrdi da polako gubi snagu, pa je prinuđena da razmišlja o tome da smesti unuka u dom."Mislim da to nije teška odluka, ali je to užasno teško roditelju, jer moja majka je rekla, "samo me nemojte davati u starački dom". Što se mene tiče, ja bih volela da svoj život završim pored svoje ćerke i unučića, ali ako budem svojoj deci valast, ja ću svakako da se pomirim sa činjenicom da ću otići u starački dom."- rekla je Maja pa dodala da će o Luki odlučivati Centar za socijalni rad:"To bi bilo isto kao da mene sad pitate: "Pa dobro kako se sada osećate s obzirom na to da razmišljate da Luku date u dom". Luka je moj autistični unuk, to većina zna, i zaista razmišljam da Luku dam u dom. Zašto? Pa ne mogu ja da ga dam, Centar za socijalni rad će odlučiti šta će biti sa Lukom, ali je suština da ja sve manje mogu njegovu energiju da udahnem. 


Nekad ostanem, dobro sam rekla, bez daha. Toliko se uznemirim kad je on uznemiren da ne mogu da udahnem. Ja to sebi ne smem da dozvolim. Svakim danom kad on ima napad, ja sam jednim korakom bliže zemljici."
"Luka je kod mene proveo osam meseci kada je imao dve i po godine. Kod mene je proveo još četiri godine, ili skoro pet, posle toga kada je majka opet bila u obavezi. Luka je sada dva i po meseca kod mene zato što je majka u obavezi. Majka ne razmišlja o tome da li ja mogu ili ne mogu, a mora da razmišlja o tome, jer nije suština izgubiti i dete i majku, treba sačuvati i jedno i drugo. 


Ja ću njoj jednog trenutka ipak biti dragocena što sam uopšte postojala, a za njeno dete je jako važno da ja još postojim, pa makar uzela to dete povremeno koliko mogu da izdržim u ovim godinama."
- iskrena je Maja Odžaklijevska.Majina ćerka je negirala bolest, pa je Maja jednog dana bez ćerkinog znanja odvela unuka u Centar za decu ometenu u razvoju i tamo su odmah posumnali na autizam, ali po zakonu detetu ne može da se da dijagnoza pre nego dete napuni pet godina:"I onda je status quo. Vi sad da čekate dve i po godine da dete napuni pet, da biste počeli nekako da reagujete."- kaže Maja pa ističe, da je tada znala sve ono što zna danas, veruje da bio Luka do sada postao verbalan pošto trenutno jedino zna da kaže svoje ime:"I to sam se molila Bogu da dete nauči da ako ga neko zaustavi na ulici i pita kako se zove, bar da kaže svoje ime. Eto, da bar ima neku smernicu ako negde zaluta." kaže Maja i otkriva kako su sa Lukom komunicirali dok su čekali na dijagnozu:"Možda će ovo sada zvučati prepotentno, nisam ja Lukin lek. Nisam ja Lukin psiholog. Ja sam samo baka koja ga bezgranično voli. Svu tu ljubav koju posedujem ja sam kanalisala prema Luki, i tako je on postajao mekši, otvoreniji. 

Evo sad je proveo deset meseci sa majkom, on se vratio unazađen, po mojim kriterijumima, ali, da ne budem pogrešno shvaćena, i prema kriterijumima njegove učiteljice u školi, njegovih ostalih nastavnika."Majinoj ćerki nije prijatno da čuje ovakve stvari:


"Pa naravno, a onda me ćerka optužuje kako ja izmišljam priče, a ja ne izmišljam nikakve priče. Na kraju krajeva ja sam okružena ljudima, prijateljima, koji vide i progres i nazadovanje Lukino..."


"Ja nju razumem. Ona je meni u jednom trenutku rekla, "Šta sam ja Bogu zgrešila da dobijem ovakvo dete" ispričala je Maja Odžaklijevska za medija. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>