Zdravlje

Ljubav

Naglo vam je skočio pritisak, ne paničite ove namirnice su prva pomoć!

Naglo vam je skočio pritisak, ne paničite, ove namirnice su prva pomoć, dok ne stignete do lekara ili lekar do vas.

Naglo vam je skočio pritisak, ne paničite ove namirnice su prva pomoć! Svet Plus




Svaki put kad se srce skupi, potiskuje krv u krvne sudove, što uzrokuje rast krvnog pritiska. Kada je srce potpuno skupljeno, tada je pritisak najviši. 

Ova gornja vrednost se naziva sistolni krvni pritisak. Nakon toga, srce se opušta i prestaje pumpati krv u arterije, što dovodi do pada krvnog pritiska na najniži nivo. 

Ovaj pritisak se naziva dijastolni krvni pritisak. Prilikom merenja krvnog pritiska obično se daju dve vrednosti, na primer, 110 sa 90.

Ranije se verovalo da su problemi sa pritiskom prisutni samo kod starijih osoba, međutim, sve više mlađih generacija demantuje ovu pretpostavku.



Porast krvnog pritiska kod mlađih generacija prati i povećan rizik od srčanih udara, a stručnjaci to pripisuju lošem načinu života. Opasnost se javlja kada se brojevi podignu iznad normalnih granica. Za normalan krvni pritisak smatra se da iznosi sistolni 120 mmHg ili niže, i dijastolni 80 mmHg ili niže. 

Važno je da mladi ljudi obrate pažnju na svoj način života i preduzmu korake ka zdravijim navikama kako bi održali svoj krvni pritisak u optimalnim granicama i smanjili rizik od ozbiljnih srčanih problema.











Da biste na prirodan način snizili krvni pritisak, možete razmotriti sledeće savete:

Pravilna ishrana: 


Smanjite unos soli, masnih namirnica, i šećera. Umesto toga, konzumirajte više voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina (npr. piletina, riba) i mahunarki. Dijeta bogata kalijumom (npr. banane, paradajz, spanać) može takođe pomoći.



Fizička aktivnost: 


Redovno vežbanje, kao što su brza šetnja, vožnja bicikla ili plivanje, može značajno doprineti snižavanju krvnog pritiska. Pre nego što započnete bilo koji program vežbanja, posavetujte se sa lekarom.



Održavajte zdravu telesnu težinu, smanjite stres koliko je moguće, umerneo sa alkoholom i kafom, naravno izbegavate cigarete.














Ova hrana je kao prva pomoć:

Pistaći
Šargarepa
Celer
Paradajz i proizvodi od paradajza
Brokoli
Grčki jogurt
Određeno bilje i začini kao što su šafran, limunska trava, crni kim, ženšen, cimet, kardamon, bosiljak, đumbir…
Čia i laneno seme
Cvekla i sok od cvekle
Spanać
Citrusi – grepfrut, pomoranže, limun
Losos i druge masne ribe

Blitva
Seme bundeve
Pasulj i sočivo
Bobičasto voće
Amarant i druge celovite žitarice




Beli luk je zaista odličan za zdravlje, da ojača imunološki sistem i čini se da pomaže i da održim pritisak pod kontrolom. 

Naravno, ne zaboravite da je najvažnije da ako imate problema s krvnim pritiskom, obavezno se posavetujete sa svojim lekarom. On će vam reći šta je najbolje za vas i, ako je potrebno, prepisati odgovarajuće lekove. Važno je brinuti se o svom zdravlju.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>