Region

Svet

Preminuo pozorišni reditelj Jagoš Marković!

Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini života. Važio je za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona.

Preminuo pozorišni reditelj Jagoš Marković! Screenshoot/Youtube/Veča sa Ivanom Ivanovićem





Jagoš je rođen u Podgorici 1966. godine. Važi za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi profseora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12.


Njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.



Dobitnik je oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: 

Nagrada „Bojan Stupica“, 
Nagrada oslobođenja Beograda, 
Trinaestojulska nagrada , 
Nagrada Mića Popović, 
Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, 
Nagrada grada Beograda, 
Nagrada grada Podgorice, 
Sterijina nagrada, n
Nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ , „Ardalion“…



U Bugarskoj je održan festival "Balkan čita Jagoša" u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst Govornica.













O privatnom životu Jagoša Markovića ne zna se mnogo, sem da je bio u braku glumicom Vanjom Milačić, o čemu je i ona sama govorila za Gloriju:


"Iako se sve završilo na ovaj način, za mene bolno i dramatično, verujem da u budućnosti možemo ponovo da funkcionišemo, ako ne kao muškarac i žena, onda bar kao umetnici. Nezamislivo mi je da prođemo jedno pored drugog kao stranci, da se ne osvrnemo, ne pozdravimo. Želim da taj slučajni susret završimo odlaskom na kafu, pričom o temama koje nas ne vraćaju unazad.

Volela bih da ponovo sarađujem s njim. Pošto je Jagoš veliki umetnik, nesvakidašnjih kreativnih kapaciteta, bilo bi mi zadovoljstvo da budem deo njegovog tima.

Mnogo sam naučila od njega, ne samo o pozorištu i drami, već o životu i odnosu između dvoje. Poznajem ga od devetnaeste godine. Izvršio je ključni uticaj na formiranje moje ličnosti i vrednosnih sudova. Zbog toga sam mu večno zahvalna."


Vanja nikada nije želela da otkrije prave razloge kraha braka:

"Nismo se slagali oko nekih stvari. Zamolio me je da napustim stan, što sam i učinila. Ovo je bolno, suviše teško iskustvo za mene da bih javno govorila o detaljima, koji su ionako važni samo njemu i meni. Situaciju mi otežava činjenica da tog čoveka još uvek volim. Za mene će on uvek biti jedinstven, neponovljiv.

Pamtiću ga kao blagog, šarmantnog, duhovitog, romantičnog, nepredvidljivog, maestralnog kreativca. Otkrio mi je mnoge profesionalne i životne tajne koje bi zauvek ostale skrivene da nisam imala sreću da živim s njim. Jagoš je moja najveća ljubav, nikad to neću kriti. Verovatno i najlepša stvar koja mi se dogodila u životu
- rekla je Vanja tada.


 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>