Ljubav

Style

Razvod i nakon njega: Kada se rodbina meša i rat ne prestaje!

Razvod je jedan od najtežih trenutaka u životu, a šta nakon njega? Šta kada se rodbina meša i rat ne prestaje ni nakon razdvajanja. Kada se razvod dogodi, svako bi očekivao da će se strane povući, krenuti svojim putem i pustiti bivšeg partnera da krene svojim stazama ali...

Razvod i nakon njega: Kada se rodbina meša i rat ne prestaje! Svet Plus






Razvod je jedan od najtežih trenutaka u životu.

To je trenutak kada se ne samo ljubav, već i ceo svet oko vas menja. I dok mnogi veruju da će sve biti lakše nakon što se potpiše razvodna presuda, često se suočavamo s činjenicom da rat ne prestaje tamo gde se završava brak. Upravo u tom trenutku, mešanje roditelja i rodbine postaje novi, neželjeni deo slagalice.

Kada se razvod dogodi, svako bi očekivao da će se strane povući, krenuti svojim putem i pustiti bivšeg partnera da krene svojim stazama. Nažalost, realnost često izgleda drugačije. U mnogim slučajevima, rodbina i prijatelji se uključuju, stvarajući dodatne probleme umesto da pomognu da se stvari smire.

Prvo što treba shvatiti jeste da roditelji i rodbina misle da imaju prava na to. Oni jesu zabrinuti za vašu dobrobit i žele da vas vide srećnima ali to nekada prelazi u preterano zadiranje u vaš prostor i vaš život. Njihova zabrinutost prelazi u mešanje i to samo dodatno komplikuje situaciju.












Rodbina može da zauzme stranu i da se čvrsto drži toga, čak i ako to znači da će se sukobiti s vama ili vašim bivšim partnerom. To stvara dodatnu napetost i otežava proces razdvajanja. Često čujemo rečenice poput "Oni su bili tako dobri zajedno, ne zaslužuješ ga/je" ili "Kako si mogao/la da uradiš ovo svojoj porodici?". Ove rečenice ne pomažu, već samo produbljuju osećaj krivice i besa.



Umesto da svako ode svojim putem i živi mirnim životom, "rat" se nastavlja, pa nekada čak i gore nego što je bilo dok je brak trajao. Ovo posebno postaje teško ako jedan od partnera nije želeo razvod ili pak ima želju za nekom vrstom osvete.

Najbolji način da se nosite s mešanjem rodbine jeste da budete iskreni i otvoreni u komunikaciji. Objasnite im kako se osećate, da razumete da brinu za vas i situaciju, ali da trenutno trebate prostor i vreme da se nosite s razvodom. Takođe, postavite granice. Recite im šta je prihvatljivo, a šta nije u vezi s njihovom podrškom i komentarima.

Jedna od najvažnijih stvari koje možete uraditi jeste da se fokusirate na svoju dobrobit i dobrobit vaše dece, ako ih imate. Razvod je već dovoljno stresan bez dodatnih konflikata i tenzija koje rodbina može doneti. Nastojte da ostanete smireni i dostojanstveni u svojim interakcijama s bivšim partnerom i članovima porodice. 

Često je potrebno potražiti pomoć terapeuta ili savetnika za porodične i bračne odnose. Oni mogu pomoći u ovakvim situacijama i pružiti vam rešenje za bolju komunikaciju sa svojom rodbinom, prijateljima, bivšim partnerom i ostalima koji misle da imaju prava da stvaraju tenziju i nakon vašeg razvoda.












Svi mi zaslužujemo sreću i mir nakon razvoda jer brak bi opstao da je bilo moguće.


U lošem braku često ne pate samo partneri već i njihova deca, koja su svakako svesna loše atmosfere u kući. Tako da izgovor jednog od partnera da želi da ostane u braku zbog dece, "ne pije vodu". Objasnite to i onim "potpaljivačima" sa strane koji misle da čine dobro delo, ne dozvoljavajući vam da oboje prihvatite situaciju i nastavite dalje.

Nijedan razvod nije isti, i svako od nas se razdvaja iz različitih razloga. Mešanje rodbine može biti samo još jedna prepreka na tom putu. Važno je zapamtiti da imate pravo na svoj život, svoje odluke i svoju sreću.

U zaključku, razvod je težak i emotivan proces, ali mešanje rodbine može ga učiniti još težim.

Važno je postaviti granice, biti iskren i fokusiran na sopstvenu dobrobit i dobrobit svoje dece. Nema pravog načina za suočavanje s razvodom, ali sa podrškom svojih najbližih i potrebnom profesionalnom pomoći, možete pronaći put ka novom početku i sreći.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>