Zdravlje

Ljubav

Smokve se koriste u narodnoj medicini decenijama ali ne smeju svi da ih jedu!

Smokve se koriste u narodnoj medicini decenijama ali ne smeju svi da ih jedu, niti se sme preterati sa unosom ovog voća. One smanjuju holesterol i odlične su kao prevencija srčanog udara, poboljšavaju i pamćenje ali to nije sve...

Smokve se koriste u narodnoj medicini decenijama ali ne smeju svi da ih jedu! Svet Plus






Smokva je već vekovima deo narodne medicine, a posebno se preporučuje ljudima koji se bore sa visokim holesterolom. Razlog za to je što smokve sadrže više vlakana od većine drugih voća i povrća. Ono što ih čini posebnim su pektin i vlakna koja pomažu da se smanji nivo holesterola u krvi. Zaista, svega pet smokava dnevno može vam pružiti više od 20% preporučene dnevne doze vlakana.

Osim toga, smokve su bogate kalcijumom, magnezijumom, vitaminom B6 i kalijumom. Sada je pravo vreme da ih probate jer su u sezoni i posebno sočne i slatke. Možete ih pronaći na lokalnoj pijaci. Osim što su ukusne, koristeći smokve možete brinuti o svom zdravlju i kontrolisati holesterol na sasvim prirodan način.







Smokve su korisne za snižavanje holesterola i očuvanje zdravlja srca.


Visok holesterol i suženje arterija mogu povećati rizik od srčanih problema, uključujući infarkt ili moždani udar. Pored holesterola, povećani trigliceridi takođe mogu negativno uticati na srce.

Jedna od dobro dokumentovanih koristi smokava je njihova sposobnost da pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi. Ovo se delimično pripisuje prisustvu biljnih sterola u smokvama. Oni se vezuju za molekule holesterola u crevima, što otežava njihovu apsorpciju u krvotok. 


Ova prirodna interakcija smokvi i našeg organizma zaista može da pomogne u održavanju nivoa holesterola na optimalnom nivou. To je odlična vest, jer znači da konzumiranje smokava može biti koristan dodatak našoj ishrani da bi očuvali zdravlje srca. To je jako važno ako imate povišen holesterol ili ukoliko ste izloženi riziku od bolesti srca.








Međutim, treba imati na umu da smokve same po sebi nisu čudotvorni lek. Da biste zaista iskoristili sve koristi za srce, važno je da ostanete posvećeni uravnoteženoj ishrani i zdravom načinu života. To znači da treba da se trudimo da jedemo raznovrsno voće, povrće, integralne žitarice i da vodimo računa o fizičkoj aktivnosti. Smokve mogu biti sjajan deo ovog celokupnog pristupa očuvanju zdravlja srca, ali treba ih kombinovati sa drugim zdravim navikama kako bismo postigli najbolje rezultate.






Prevencija srčanog udara


Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. One su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.



Fascinantno je da četiri smokve (ili suve smokve) obezbeđuju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za naš organizam. Ovo ih čini odličnim izborom za održavanje energije i mentalne oštrine.


Dijabetičari trebaju biti oprezni s unosom smokava zbog visokog sadržaja šećera u njima. Međutim, umerena konzumacija, poput dve smokve dnevno, može pomoći u smanjenju potrebe za insulinom.
 

Slatko i džem od smokve, tradicionalna poslastica za zimu! (RECEPT)


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>