Ostalo

Sme�no

Danas je jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika Sveta Trojica! (VIDEO)

Danas je jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika Sveta Trojica - Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Ovaj praznik uvek pada u nedelju, pedeseti dan od Vaskrsa.

Danas je jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika Sveta Trojica! (VIDEO) Screenshoot/Youtube


Običaj je da se na ovaj Svetu Trojicu, pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim grančicama.


U toku molitve pletu se venčići od trave, nose se kući i stavljaju pored ikone. Ovi venčići po narodnom verovanju štite od raznih nesreća i nepogoda.Praznik se slavi tri dana,po značaju je treći praznik posle Božića i Vaskrsa, a kod nas, Rusa i Grka naziva se još i Pedesetnica.Ove sedmice se ne posti ali Sveta Trojica je zapravo uvod u Petrovski post.


Verovanja i običaji na Svetu Trojicu imaju veze sa paganskim vremenima i borbom protiv demona pa se smatra da na Duhove ne treba spavati.
 

Šta sve kafa može! Skida celulit, sprečava opadanje kose, čisti lice!

Mnogo ljudi obilazi manastire, a to bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za neku bolest. 

Kako tvrde upućeni dobro je iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer se u narednih godinu dana time obezbeđuje harmoniju u domu.


Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negde prvi, a negde drugi dan. Ovo je slava i Požarevca, Kraljeva, Kruševca, beogradskih opština Surčin, Čukarica i Lazarevac. Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije.

 

Jorgovan simbol radosti života! U narodnoj medicini koriste se cvet, list, kora i seme!
 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>