Zdravlje

Ljubav

Krastavac, paradajz, sir, savršena salata! Da li je baš tako?!

Krastavac, paradajz, sir, savršena salata, rekli bi mnogi ali da li je baš tako, otkriva nutricionistkinja Alena Paretsku. Što se tiče ukusa tu nema dileme ali kada je zdravlje u pitanju, stvari stoje malo drugačije.

Krastavac, paradajz, sir, savršena salata! Da li je baš tako?! Svet Plus
Ruska nutrcionistkinja Alena objašnjava zašto ovakva kombinacija (krastavac, paradajz i sir) ali i neke druge kombinacije salata nisu baš dobre za naš probavni sistem.


Ljudi uglavnom jedu salatu od krastavca, paradajza i drugih zeleniša zajedno ali postoje dokazi za to da se sve moguće prednosti povrća kada se jedu zajedno u jednoj salati mogu delimično neutralisati - kaže ona.Veruje se da zbog sastavnih komponenti povrća njihovo kombinovanje izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. Zato možete osetiti nadimanje i iritaciju digestivnog trakta.Krastavac sadrži enzim askorbinaz, a on razgrađuje i neutrališe vitamine.

Paradajz ima veliku količinu vitamina C, tako da vam je već jasno zašto ne bi trebalo da idu zajedno u salatu.

 

Zmije su vam se pojavile u dvorištu?! Ne ubijajte ih! Postoji rešenje!


Krastavac stvara alkalno okruženje, a paradajz ima kiseli sastav. Rezultat ovoga je smanjenje aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.


Kao što je opšte poznato krastavac sadrži mnogo vode i vlakana, a paradajz dosta kiseline, pa zajedno opterećuju sistem za varenje. Ako se doda još i sir, pravite vrenje u crevima. 

Ovo je posebno opasno za ljude koji imaju osetljiva creva jer izaziva dijareju, nekada čak i dugotrajnu.
 

Mesečni horoskop za jun 2023: Ovan, Bik, Blizanac, Rak, Lav, Devica!

Mesečni horoskop za jun 2023: Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija, Ribe!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>