Zdravlje

Ljubav

Jorgovan simbol radosti života! U narodnoj medicini koriste se cvet, list, kora i seme!

Jorgovan je simbol radosti života, naši stari su ga koristili na dva načina! U narodnoj medicini koriste se cvet, list, kora i seme!

Jorgovan simbol radosti života! U narodnoj medicini koriste se cvet, list, kora i seme! Svet Plus


Ne samo što mu je miris božanstven, jorgovan je od davnina poznat kao vrlo lekovita biljka. U narodnoj medicini koriste se cvet, list, kora i seme.

Naši stari su ga koristili na dva načina: da privuku sreću i radost u kući i za pravljenje ulja od jogrovana kojim bi mazali bolne noge i ruke.

Najpopularniji narodni lek je onaj od cveta jorgovana koji se stavlja u ulje, a nakon toga se koristi za mazanje reumatičnih kolena.
Ulje za reumu

Sastojci:

šaka suvih cvetova jorgovana, litar maslinovog ulja
Postupak:

Cvetove stavite u veliku teglu, ulijte ulje i dobro zatvorite. Držite na osunčanom mestu 15 dana. Povremeno promućkajte. Potom procedite i ulijte u tamnu staklenu bocu.

Masirajte njime bolna mesta tri puta na dan. Ulje čuvajte na tamnom mestu.

Ovo ulje možete da koristite i za masažu i opuštanje čitavog tela.
Tera zle duhove i simbolizuje ljubav

Od davnih vremena cvetovi jorgovana su se koristili za čišćenje kuće od zlih duhova, zaštitu od uroka, blagoslov, dozivanje pozitivne energije... Jorgovan je simbol radosti i života.

Ljubičasti jorgovan simbolizuje prvu ljubav, a beli - mladalačku nevinost.

Prema staroj legendi, ljubičasti jorgovan je postao beo nakon što ga je neko ostavio na grobu mlade devojke koja se ubila zbog ljubavi.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/24sata.hr

Povezane vesti:


>