Ostalo

Sme�no

Dete koje plače i histeriše možete prekinuti sa ova četiri koraka!

Da li će deca često da koriste iritirajuće ponašanje da bi privukla pažnju, zavisi isključivo od popustljivosti roditelja. Dete koje plače i histeriše možete prekinuti sa ova četiri koraka!

Dete koje plače i histeriše možete prekinuti sa ova četiri koraka! Svet Plus






Stručnjaci kažu da u proseku dete dosađuje roditeljima devet puta kako bi dobilo ono što želi i tada obično i pobedi jer se roditelj preda.

Zato: nemojte da popuštate već pročitajte u nastavku teksta šta da radite, jer rešenje postoji.

Kukanje je glasno, dosadno, umarajuće i veoma, veoma iritirajuće.

Da ne spominjemo kada je pomešano sa odugovlačenjem reči tipa: "maaaaaaaaaaama“, "daaaaaaaaaaaj mi" ili "neeeeeeću".


Pored toga, kukanje može brzo da pređe u ružno bacakanje po podu. Iako ono ima svoj vrhunac u četvrtoj godini, može da potraje i dok ne krenu u školu.

Dobre vesti su da kukanje spada u naučeno ponašanje i da, kao takvo, može da se “oduči”. Verovatno nije neophodno naglašavati da, što ranije se počne, manje je verovatno da će se ponašanje ustaliti i postati dosadna navika.

Vaš cilj treba da bude da postepeno primetite promenu u ponašanju vašeg deteta koje treba da smiri  ton i shvati da se kukanje ne toleriše.


Uvođenje pravila: Kukanje se ne toleriše


Pre svega, potrebno je da budete svesni činjenice da svako dete nekad plače. Siguran način da kukanje postane navika je popuštanje od strane roditelja. Ako se jednom predate deca će ovu metodu da koriste kao način da dobiju ono što žele jer će da shvate da on funkcioniše, a ako ga ne prekinete može lako da pređe u konstantno veoma ružno ponašanje. Zbog toga je najvažnije da ne dopustite detetu da misli da ovaj sistem funkcioniše.


Najbolji način da zaustavite ovakvo ponašanje je da odbijete da slušate želje i molbe osim ako nisu izrečene ljubaznim glasom. Na prvi znak kukanja odmah recite: "Prestani! Neću da slušam” i okrenite se. U trenutku kad kukanje prestane, čak i na sekundu, kažite “ali slušam prijatan glasić mog deteta, tako da kaži šta ti treba”. Cela stvar je u tome da blago, ali čvrsto odreagujete na kukanje i uvek pozitivno odreagujete na "ljudski“ ton.

Ako ne možete da ne odreagujete na detetovo dranje i plakanje da biste se nekako uzdržali stavite slušalice ili se smireno udaljite. Morate da promenite vašu reakciju na kukanje isto koliko i ovo detetovo ponašanje.








Pokažite detetu kako na lep način može nešto da traži


Izaberite neki miran trenutak za razgovor sa vašim detetom da biste mu objasnili zašto je kukanje, dranje neprihvatljivo. Najvažnije je da ono shvati razliku između "dosadnog“ i normalnog tona koji ljudi obično koriste. Naglasite ponovo da ćete slušati samo normalan glas deteta.

Važno je da detetu i pokažete kako zvuči prihvatljiv ton. Nemojte olako da pretpostavite da ga ono dobro poznaje, jer ako je kukanje postalo navika ono naverovatnije nije ni svesno svog dosadnog tona.

Odglumite mu njegov glasić kada kuka i normalan glas kada pričate.


I pustite ga da i ono proba isto kako bi dobro shvatilo razliku. U ovoj glumi obratite pažnju da ne zadirkujete dete preteranim krivljenjem lica i kreveljenjem. Vaš cilj je da ono razume šta očekujete od njega, ne da se osete glupo.


Objasnite vaša pravila

Obavestite dete da od sada može da očekuje "ne“ svaki put kada kuka, dere se ili histerično plače. Toga treba i da se držite pa čim čujete i početak kukanja odmah odbijte šta god ono tražilo. Plač obično nestaje kada dete shvati da on ne vodi ničemu, pa je zbog toga važno da shvati da se vaše pravilo neće promeniti. Objasnite ovo i ostalim članovima porodice kako biste svi bili ujedinjeni.

 

Kakvo nas vreme očekuje za Prvi maj!








Odredite kaznu kada se kukanje ponovi

U slučaju da dete i dalje nastavi da plače neophodno je da postoji tačno određena posledica ovog ponašanja. Isto važi i za psovanje, udaranje, pljuvanje, odgovaranje... Uz to morate biti svesni da ispravljanje bezobraznog ponašanja ne može da sačeka povratak kući već zahtiva trenutnu, ali osmišljenu, reakciju. Tamo gde se dete ružno ponaša dolazi do delovanja roditelja.


To može da znači promenu plana ako ste krenuli na rođendan ili izašli u šetnju, ali ako stvarno želite da prekinete ovakvo ponašanje morate detetu da skrente pažnju da kukanje, dranje ili plakanje znači vraćanje kući.

Posledice mogu da zaustave ružno ponašanje samo ako se koriste svaki put kada i ružno ponašanje. Ako ga primenite jednom a onda zaboravite na njega, kukanje će se povećati. Logika je sasvim ista kao ona sa početka: dete shvati da ćete vi u jednom trenutku popustiti i samo produži trajanje svoje isprobane metode.


Takođe je važno da pokažete odlučost, što znači da nema besa, pridika ili nervoze.

I naravno, ne zaboravite da nagradite dete kada koristi odgovarajući način da traži nešto i kada vidite da se trudi. Isto tako, budite dosledni. Nemojte da dozvoljavate ponašanje koje smatrate neadekvatnim.
 

Kortizonski stomak: Postoji li način da se oslobodimo stresne gojaznosti?


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: najboljamamanasvetu

Povezane vesti:


>