Ostalo

Sme�no

Velike zimske zadušnice: Ako ne možete da odete na groblje uradite ovo!

Velike zimske zadušnice i prve zadušnice u godini obeležavaju se 18. februara! Ako iz nekih razloga ne možete da odete na groblje uradite ovo...

Velike zimske zadušnice: Ako ne možete da odete na groblje uradite ovo! Screenshoot/Youtube




Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek su subotom. Prve zadušnice padaju ove godine 18. februara. Reč je zadušnicama koje su vezane za početak Vaskršnjeg posta, pa su i one "pokretne", to jest nemaju određeni datum. Zovu ih još i Velike zimske zadušnice.

Nedelja u kojoj se one održavaju se i naziva zadušna i uvek je to treća nedelja pred post. Na dan zadušnica ide se u crkvu, gde se služi sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika. Na grobovima se pale sveće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove.


Letnje zadušnice su 3. juna, Miholjske 7. oktobra, a Mitrovdanske ili jesenje zadušnice 4. novembra.

Dani namenjeni dušama preminulih uvek padaju u subotu. Žito nosi na groblje, ne da bi se "nahranio" pokojnik, kako se ponekad u narodu veruje, već da bi se nahranila sirotinja koja u molitvama pominje pokojnika. Ne treba preterivati u pripremi hrane i crkveni velikodostojnici često upozoravaju da su "gozbe" na daćama, parastosima i zadušnicama potpuno neprikladne.


Ko živi daleko od grobova najmilijih, treba da odnese žito i vino u crkvu, po običaju, kao i da upali sveće - simbol male žrtve bogu. Običaj je i da se na zadušnice deli milostinja. Posebno ne treba zaboraviti duhovnu milostinju - poklanjanje knjiga duhovnog sadržaja. One se mogu pokloniti onima koji ne mogu da je kupe ali i bibliotekama kako bi bile na raspolaganju što većem broju ljudi.



Zadušnice u 2023. godini:

18. februar Zimske
3. jun Letnje
7. oktobar Miholjske
4. novembar Mitrovske (jesenje)




Na liturgiju, kada pođemo u crkvu, treba poneti:


kuvano žito
crno vino
malu sveću koja se postavlja uz žito
male sveće za svake upokojene zbog kojih obeležavate zadušnice ili jedna veća sveća za sve
napišite spisak imena svih vaših upokojenih rođaka i prijatelja
novčani prilog (svako prema svojim mogućnostima)



Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog. Crno vino, označava Božje milosrđe kojim se leče rane greha. Sveća je simvol svetlosti Hristove. On je rekao: "Ja sam svetlost svetu". Posle liturgije u crkvi se služi parastos. Posle parastosa se ide do grobova pokojnika.




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/mondo

Povezane vesti:


>