Style

Ljubav

Odugovlačenje, loša navika: Pravilo 2 minuta bi svi trebali usvojiti!

Odugovlačenje je loša navika koja ugrožava naš potencijal i sklanja nas sa puta uspeha, a pravilo 2 minuta bi svi trebali usvojiti!

Odugovlačenje, loša navika: Pravilo 2 minuta bi svi trebali usvojiti! Svet Plus






Postoji to loše stanje u kojem čovek navikava da stvari ostavlja za posle. To stanje, nazvano odugovlačenje, ne samo da našu produktivnost dovodi do nule, već nas i sklanja sa puta za uspeh.

Odugovlačenje nije samo lenjost, to je i uskraćivanje lične motivacije i ambicioznosti. 

Odugovlačenje je ogledalo loše isplaniranog života, ili života koji nema smer niti ciljeve. Stvoriti jasno definisane planove svaki dan je ono što nas čini disciplinovanijim i spremnijim za ostvarenje naših želja.


Kada odugovlačite gubite dragocenu energiju i vreme na nebitne stvari umesto da ih iskoristite za vaše dobro. 

Odugovlačenje je kao kada prekinete dijetu koju dugo držite - u trenucima dok jedete to što ste tako jako želeli možda ćete se osećati zadovoljno.


Ali već nakon par trenutaka će vas mučiti griža savesti i osećaj niske vrednosti. Isto tako je sa neobavljanjem obaveza koje ste trebali završiti. 

Odložiti obavezu koja je bila na vašoj dnevnoj listi može biti veoma zadovoljavajuće u datom trenutku. Ali već kada shvatite koliko ste vremena uzaludno potrošili gledajući tv ili listajući početne stranice društvenih mreža - osetiće nezadovoljstvo. I što više stvari odlažete to nezadovoljstvo se sve više nakuplja i vi počinjete da mrzite sebe.





Mnogi psiholozi veruju da i obično odugovlačenje iz navike prelazi u hronično stanje iz kojeg ćete se teško izvući, a ono dalje utiče na sve aspekte vašeg život. 

Problem koji se ne reši već samo izbegne postaje veći nego što je prethodno bio. Posledice odlaganja su i sledeće: 

Smanjenje samopoštovanja, povećana anksioznost, stres i pad produktivnosti. 



Kako se izvući iz tog začaranog kruga? 

Postoji pravilo od 2 minuta koje mnogi psiholozi savetuju da učinite.

Kako biste povećali koncentraciju i smanjili želju za odugovlačenjem počnite posvećivati svojim zadacima po dva minuta. 

Ako vam je mrsko oprati gomilu nakupljenog posuđa u sudoperi, umesto da kažete "Ma kasnije ću to" recite "OK praću posuđe samo 2 minuta". 

I za ta 2 minute ćete imati dosta manje posla za kasnije. Kada prođu ta 2 minuta, recite sebi pa to i nije bilo toliko teško, odvojiću još 2 minuta da završim posao. 

Dva po dva minuta i vi ćete obaviti svoj posao tako da ćete shvatiti da se niste mnogo ni namučili. Pravilo od 2 minuta poboljšava naš život. 





Karijera, učenje, kućne obaveze, odnosi sa ljudima, zarada - sve počinje da se poboljšava. 

Ostavljajući stvari za kasnije, komplikujemo svoj život. 

Stvaramo probleme tamo gde ih nije bilo, gubimo vreme i trud odlažući stvari. 

Počnite sa samo dva minuta dnevno, i postepeno proširujte te intervale dok se ne naviknete na skoncentrisan i disciplinovan način života.





 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Pult24info

Povezane vesti:


>