Zdravlje

Ljubav

Hrom pomaže u gubljenju kilograma ali ne samo to! Jako je važan za organizam!

Hrom pomaže u gubljenju kilograma ali ne samo to! Jako je važan za organizam! On pomaže u kontroli nivoa holesterola u krvi. Hrom takođe pomaže u kontroli nivoa masoće...

Hrom pomaže u gubljenju kilograma ali ne samo to! Jako je važan za organizam! Svet Plus





Iako se smatram mikroelementom, hrom je ipak važan mineral koji telo mora imati da bi funkcionisalo pravilno. Telo skladišti hrom u krvi i kosi.

Hrom je odgovoran za stimulaciju aktivnosti insulina u organizmu. 


Kada je insulin aktiviran, on je onda sposoban da učestvuje u procesu metabolizma šećera. Metabolizam šećera je neophodan da bi se obezbedila energija tkivima i ćelijama kako bi bile moguće aktivnosti mišićnog i nervog sistema. Takođe on pomaže i u gubljenju kilograma.



Hrom ne deluje samostalnom u ovom zadatku. 


On deluje zajedno sa raličitim amino kiselinama i nikotinskom kiselinom. Ako telu nedostaje hrom, ono neće biti u mogućnosti da kontroliše nivo insulina a kao oposledica toga telo neće moći da zadrži nivo šećera u kivi u ravnoteži.

Ako telo nema insilun, ono neće biti sposobno da metaboliše šećer. Rezultat toga će biti opasno povećanje nivoa glukoze u krvi.  Glukoza ne bi trebalo da bude u krvi. Ovo stanje može odvesti u stanje koje se naziva insulinska rezistencija. Tada je višak glukoza u krvi skladišti u obliku masti umesto da bude iskorišćen kao energija.






Hrom ima i drugih odgovornosti. 



On pomaže u kontroli nivoa holesterola u krvi. Hrom takođe pomaže u kontroli nivoa masoće. To su razlozi zašto su se vršila istraživanja kako hrom utiče na smanjenje oboljenja srca koja su u vezi sa povećanjem masnoća.



Izvori hroma

Neki od najboljih izvora hroma su: žumance, hleb od crlog zrna, voćni sok, tvrdi sirevi, pivski kvasac, jetra.

Hrom spada u grupu mikroelemenata pa je telu neophodan u malim količinama. Iz tog razloga, ne postoje preporučene dneven doze. Generalno prihvaćen je stav da se uzima 300 mikrograma na dan da bi se zadovoljile potrebe organizma za hromom.

Ima toliko prednosti da se konzumira nutricionistički izbalansirana ishrana i količina koja će obezbediti telu dovoljnu količinu vitamina i mirala da bi ono funkcionisalo pravilno.





Nedostatak hroma

Kako je hrom neophodan u malim količinama, tako se nedostatak ovog minerala srece izuzetno retko. Ali kako ljudi često jedu previše procesuiranu hranu, koriste dijete koje isključuju pojedine namirnice koje se normalno smatraju zdravim izborom, ili i oni koji koriste pilule za regulisanje telesne težine ne dobijaju dovoljne količine vitamina i minerala da bi postigli maksimalan efekat.

Trudnice i osobe koje koriste povećane količine alkohola su rizične grupe kod koji se može pojaviti nedostatak hroma. Kada se to dogodi, simptomi ukljčuju često mokrenje, hipoglikemiju i simtome kao što su žeđ koja se ne može ugasiti, nervoza...



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/recepti.com

Povezane vesti:


>