Zdravlje

Ljubav

Proglašena najbolja ishrana! Izuzetno je ukusna i lako ju je započeti i pratiti!

Proglašena najbolja ishrana! Izuzetno je ukusna i lako ju je započeti i pratiti! Veoma je održiva - kaže Dejvid Feliks, lekar interne medicine.

Proglašena najbolja ishrana! Izuzetno je ukusna i lako ju je započeti i pratiti! Svet Plus





Mediteranska ishrana, koja podrazumeva jedenje manje crvenog mesa, šećera i zasićenih masti, a više voća i povrća, već 6. godinu za redom je na prvom mestu, kao najbolja od svih
"US News and World Report" nedavno je procenio najbolje ishrane za 2023 godinu. 


Mediteranska ishrana je šestu godinu za redom na vrhu lestvice, kao najbolja ishrana, na godišnjoj rang listi najboljih ishrana.



"US News" je takođe rangirao mediteransku ishranu kao broj 1 u četiri druge kategorije: najbolja ishrana za zdravlje kostiju i zglobova, najbolja ishrana za porodicu i najbolja zdrava ishrana i najbolja biljna ishrana.

Mediteranska ishrana naglašava jedenje manje crvenog mesa, šećera i zasićenih masti i uključivanje više voća i povrća, orašastih plodova i integralnih žitarica u vašu svakodnevnu ishranu.

- Izuzetno je ukusna i lako ju je i pratiti i započeti. Veoma je održiva - kaže Dejvid Feliks, lekar interne medicine.



Šta je mediteranska ishrana?

Dr Feliks kaže da nije iznenađen što je mediteranska ishrana tako visoko rangirana u toliko kategorija i smatra je načinom života.

- Mediteranska ishrana nije hir. Ljudi koji žive u Italiji, Španiji i drugim zemljama u regionu Mediterana vekovima su jeli na ovaj način. To je samo način života. Odrastao sam na tome. Moj krvni pritisak je fantastičan - kaže Feliks





Zasnovana na kuvanju u mediteranskom stilu, ova ishranase fokusira prvenstveno na hranu biljnog porekla, kao što su voće, povrće, integralne žitarice, pasulj i semenke. Naglašava jedenje ribe i morskih plodova najmanje nekoliko puta nedeljno, konzumiranje živine, jaja, sira i jogurta u umerenim količinama i ograničavanje slatkiša i crvenog mesa za posebne prilike. Takođe daje prednost zdravim mastima, kao što je maslinovo ulje u odnosu na puter i korišćenje bilja i začina umesto soli, za aromatiziranje hrane.

Kao i druge dijete, ona takođe naglašava dosta fizičke aktivnosti, posebno ako je cilj gubitak težine.



Druge dokazane ishrane


Pored mediteranske dijete, postoji mnogo drugih dokazanih ishrana koje možete izabrati.

"DASH" ishrana i fleksitarijanska ishrana ponovo su izjednačene za broj 2 u kategoriji najboljih ishrana.

"DASH" se često preporučuje za snižavanje krvnog pritiska i nivoa holesterola. Sastoji se iz toga da jedete više voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina i mlečne hrane sa niskim sadržajem masti i ograničite unos soli, slatkih pića, slatkiša i hrane sa visokim sadržajem zasićenih masti.

Fleksitarijanska ishrana je uglavnom vegetarijanska, što znači da ne morate potpuno eliminisati meso. Fokus je jesti više biljaka i manje mesa. 

Birajte mudro i zapamtite da su najbolje dijete one koje odgovaraju vašem načinu života i koje možete održavati dugoročno, prenosi Scripps.



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/informer

Povezane vesti:


>