Recepti

Ljubav

Punč torta! Sočna, ukusna, dekorativna! (RECEPT)

Punč torta! Sočna, ukusna, dekorativna! Odlična ideja za Božić! Retki su oni koje ostavi ravnodušnim...

Punč torta! Sočna, ukusna, dekorativna! (RECEPT) kuhinjazaposlenezene.com




KORA:

3 jaja
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
3 kašike brašna
1/2 kašičice praška za pecivo



KORA U BOJI:

7 jaja
7 kašika šećera
7 kašika brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
par kapi crvene kolačarske boje
2 kašike kakaa



FIL:

250g šećera
250ml crnog čaja
2 kašike džema (šipak, kajsija ili slično)
70ml ruma
90g putera



GLAZURA:

200g prah šećera
1 kašika soka od limuna
3 kašike vrele vode
par kapi crvene kolačarske boje






Priprema:

Kora: 

umutiti belanca u čvrst sneg, dodajući par kapi sirćeta ili limuna. Potom dodati žumanca, zatim šećer i vanilin šećer i na kraju umešati brašno izmešano sa praškom za pecivo. Pripremljenu smesu izručiti u pleh približnih dimenzija 37x25cm postavljen papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-13 minuta, pazeći da ne potamni. Ispečenu koru ohladiti i seći na dva dela.

Kora u boji: 

penasto umutiti jaja i šećer, postom dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo i umešati špatulom. Podeliti na dva dela: u prvi deo dodati par kapi crvene boje, a u drugi deo dodati kakao i izmešati. U isti pleh (dimenzije 37x25cm postavljen papirom za pečenje) izručiti na jednu stranu roze, a na drugu stranu tamnu smesu, ovlaš poravnati kako se ne bi mnogo izmešali, pa peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Ispečenu koru prohladiti, pa iseći na kockice približnih dimenzija 2cm.


Za fil:

prokuvati šećer sa vodom, pa dodati kesicu crnog čaja (ili sipati rinfuz, pa posle procediti) Preliti čaj preko kockica šarenog testa, dodati džem, rum i puter i mešati, najbolje rukama, pazeći da se ne napravi homogena smesa, već da se vidi razlika u bojama.


Filovanje: 

staviti polovinu testa, preko toga oblikovati smesu za fil, pa odozgo staviti drugu polovinu testa. Prekriti papirom za pečenje i staviti neku knjigu ili tacnu, kako bi se slojevi spojili, a torta poravnala. Ostaviti u frižideru na sat-dva.

Za glazuru:

izmešati prah šećer, sok od limuna i par kapi crvene boje, pa dodavati vrelu vodu dok se ne formira glatka smesa. Preliti preko ohlađene torte. Ostaviti dodatno u frižideru, najbolje da prenoći.


Za sečenje:

 je najbolje prvo na površini glazure povlačiti linije vrhom noža, kako bi se označio šablon i sprečilo pucanje glazure prilikom sečenja. Potom seći, ali je najbolje držati nožu uspravno i samo povlačiti (izbegavati “testerisanje” gore-dole)


NAPOMENA: torta se može praviti u formi minjona, samo je potrebno duplirati meru za glazuru, kako bi bilo dovoljno da se prelije sa svih strana.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: kuhinjazaposlenezene

Povezane vesti:


>