Recepti

Ljubav

Kako se najbolje prže krompirići, jaja i meso?!

Kako se najbolje prže krompirići, jaja i meso, želi da zna svaka domaćica! Ovo su najvažniji detalji o zagrevanju ulja...

Kako se najbolje prže krompirići, jaja i meso?! Svet Plus






Zašto vašoj (ili njegovoj?) mami krompirići uvek budu hrskavi i iznutra meki, a vaši pregoreli spolja a unutra živi? 

Zašto najbolji kuvari uspevaju da ispeku meso tako da se sve lepo zabeleži kamerom, a kod vas u kuhinji ulje pršti na sve strane a dim se širi sve do komšiluka?

Zato što niste savladali osnove zagrevanja ulja i prženja različitih namirnica. A to je prost da prostije ne može biti. Za početak, treba da naučite da raspoznate kada je ulje dobro ugrejano, a kada već pregrejano i morate ga ohladiti.

To možete da uradite i pukim gledanjem, tako što ćete osmotriti površinu ulja.

Ako se ne miče, hladno je, ne počinjite ništa. Ako blago struji, poput talasića u plićaku mora, pravi je čas da spuštate povrće ili meso. Ako počinje da se dimi, odložite hranu pa podignite tiganj da se sve malo ohladi. Ako se dimi dugo, bacite to ulje, izbrišite tiganj dobro papirnim ubrusom (prethodno sačekajte da se ohladi) pa počnite sve od početka. 

Dok vam oko ne izvešti, isprobajte temperaturu ulja tako što ćete u njega spustiti komadić krompira. Oko njega treba odmah da se stvore mehurići, a ako se to ne dešava, sačekajte još. Ovaj test se može primeniti i varjačom - okrenite vrh drške, potopite ga u ulje i osmotrite da li počinju mehurići. Naravno, ovo možete izvesti samo sa drvenom varjačom, nemojte pokušavati sa plastičnom.





Namirnice moraju biti potpuno suve kad ih spuštate u vruće ulje. Krompir ćete oljuštiti, iseći po želji pa onda osušiti na čistoj kuhinjskoj krpi. Meso polako osušite papirnim kuhinjskim ubrusima. Što se tiče ribe, nju obavezno morate uvaljati u brašno ako je pržite na običnom tiganju. Ukoliko imate gril tiganj, tu je procedura drugačija. On se zagreva suv, ribu ili meso osušite pa premažite uljem i spuštajte na vreo gril. Računajte da će dima biti dosta!





Ako spremate filete ribe, uvek prvo spuštajte stranu na kojoj je koža. Sačekajte da se dobro isprži, da se ivice malo skupe, a meso uz ivicu već počne da beli i sa gornje strane, pa tek onda pažljivo okrenite širokom špatulom. Nema više pomeranja! Sve dok ne bude gotovo, inače će vam se fileti raspasti.

Seckano povrće koje rado pržimo, kao što su paprika, luk, šargarepa seckana "a la žilijen" (na tračice) može da se polako spusti u ne previše vruće ulje, da što manje prska. Međutim, temperatura mora da se povećava kako povrće otpušta vodu. Svakako, veoma je važno da prethodno bude dobro oceđeno, pa obrisano pre seckanja. 





Ako želite da pripremite povrće na kineski način (stir fraj), uzmite što veći tiganj, sipajte vrlo malo ulja i kad bude vruće, dodajte seckane namirnice i odmah počnite da mešate na maksimalnoj temperaturi. Biće dosta pare, ali ne treba da bude ni dima ni prskanja ulja.

Za jaja nema pomoći ako želite da ih spremite "na oko". Tu ulje ne sme da bude previše vruće, pa ako hoćete da budu baš dobro pržena, najbolje je da upotrebite i poklopac inače će ulja biti po celom šporetu. Za omlet, slobodno ugrejte ulje kako treba, a umućena jaja sipajte polako, razlivajući ih po celom tiganju.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa&Srećna

Povezane vesti:


>