Recepti

Ljubav

Obrnuta roze torta sa malinama! Savršenstvo! (RECEPT)

Obrnuta roze torta sa malinama je pravo savršenstvo i izgledom i ukusom. Odlična ideja za praznike koji predstoje jer će sasvim sigurno obradovati ukućane i upotpuniti atmosferu...

Obrnuta roze torta sa malinama! Savršenstvo! (RECEPT) Foto: sonjasillyworld.com





Potrebno za koru:


8 jaja, žumanca i belanca razdvojeni
140g šećera, plus 20g odvojeno
1 kašikica limunovog soka
80g brašna
1/4 kašikice soli
narendana kora 1 limuna
malo šećera u prahu za posipanje



Za sos od malina:

300g malina, sveže ili odmrznute
60g šećera



Za fil:

85g meda
120g šećera
vanila ekstrakt
4 žumanca od L jaja
300g putera, neslanog, sobne temp.
100g sosa od maline







PRIPREMA:


Priprema kore

Rernu zagrejati na 180 stepeni. Tepsiju, dimenzije oko 40x32cm, obložiti papirom za pečenje.

Žumanca, 140g šećera i limunov sok, ubaciti u posudu električnog miksera i mutiti sve dok smesa ne postane gusta i bleda. Prebaciti dobijenu smesu u posebnu posudu, pa u nju prosejati brašno i sol iz dve ture, pa lagano mešati dok se smesa ne sjedini. Preko umešane smese posuti izrendanu koru limuna.

Belanca ubaciti u čistu posudu i mutiti mikserom dok ne počne da se stvara čvrst sneg. Belancima potom dodati 20g šećera i mutiti dok smesa ne bude sasvim kompaktna i čvrsta.

Smesu sa belancima, iz nekoliko puta, dodavati smesi sa žumancima uz pažljivo mešanje.

Smesu presuti u tepsiju i fino poravnati vrh.

Peći oko 15 minuta ili dok se vrh kore malo ne zarumeni.

Pečenu koru izvaditi iz rerne, pa je ostaviti na tepsiji da se ohladi oko 5 minuta. Nakon 5 minuta, preko vrha kore prebaciti novi papir za pečenje, pa je okrenuti tako da se sada vrh kore nalazi dole. Pažljivo skinuti papir na kom se kora pekla, pa prosejati vrlo malo šećera u prahu preko kore.

Koru pažljivo zarolati po kraćoj stranici u rolat, pa ostaviti tako da se sasvim ohladi.
Nakon odprilike 20 minuta, odrolati koru. Okrenuti kraću stranu kore ka sebi, pa premeriti tri jednaka pravougaonika, paralelna sa dužom stranom, pa pažljivo iseći koru na tri dela po ovim merama. Širina kora će biti odprilike 11cm.

Prekriti dobijene tri kore krpom, pa ostaviti sa strane.





Priprema sosa sa malinama

Sjediniti maline i šećer u šerpicu sa debljim dnom, pa sve kuvati na umerenoj temperaturi dok maline sasvim ne omekšaju, oko 5 minuta.
Dobijenu smesu izblendati ručnim mikserom, te je procediti. Mesnati deo ostavite u frižideru i koristite uz neki slatki doručak, dok tečni deo ostavite za pripremu fila.


Priprema fila

U šerpicu sa dubljim dnom, sjedinite med i šećer. Stavite šerpicu na vrlo laganu temperaturu i mešajte kontinuirano dok se sav šećer ne istopi.

U međuvremenu, žumanca stavite u samostojeći mikser i mešajte dok smesa ne postane sasvim bleda. Neka mašina muti žumanca dok vi doradite sirup.

Kada je sav šećer istopljen, pojačajte temperaturu na srednje umerenu i mešajte sve dok ne primetite da se pojavljuju mali mehuriću na vrhu, tada prestanite sa mešanjem i sačekajte da se pojave veliki mehurići celom površinom sirupa, kada ćete odmah skloniti sirup sa izvora toplote.

Prespite ovako topao sirup direktno u mikser koji i dalje radi. Mešajte neprekidno 10 minuta na najjačoj brzini. Kada se posuda od miksera sasvim ohladi, ugasiti mikser i špatulom počistiti ivice miksera.

Ponovo upaliti mikser i dodavati deo po deo maslaca uz kontinuirano mešanje. Dodati i vanilu.

Kada ste utrošili sav puter, možete dodati prethodno pripremljen sos od malina, još sve dobro umutiti dok smesa ne dobije jednaku teksturu i boju.



Sastavljanje torte

Odvojite oko 300g fila za premazivanje vrha torte.

Svaku od tri kore, premazati sa ravnomernim ostatkom fila. Prvu koru zarolati počevši od kraće stranice. Kada je prva kora zarolana, tako zarolanu prislonite na drugu koru pa je rolajte preko nje. Ovaj postupak ponovite i sa poslednjom korom.
Dobićete oblik velikog cilindra.

Ovako složene kore prebacite na stalak za torte, tako da jednu stranu na kojoj je vidljiv sloj kora okrenete ka dnu.

Tortu obložiti sa ostatkom fila.

Rashladiti pre služenja.

Prijatno!

Viber

Autor: O.J
Izvor: sonjasillyworld

Povezane vesti:


>