Zdravlje

Ljubav

Kineski peršun ili korijander snižava visok pritisak!

Kineski peršun ili korijander snižava visok pritisak, a može se koristiti umesto soli. Nekima je ukus prejak, a drugi ga obožavaju!

Kineski peršun ili korijander snižava visok pritisak! Svet Plus





Kineski peršun je, zapravo, jedno od imena za korijander - biljku krupnijeg lista, deblje i duže stabljike od običnog peršuna.



Nismo baš svi navikli na njegovu jaku aromu i više volimo blag, travnati šmek naše sorte, što je šteta jer kineski peršun ima i lekovita svojstva i savetuje se čak i priprema gustog soka od ove biljke. 

Ako vam je ovo ipak previše neobično za vaše kulinarske navike, obavezno ga dodajte u hranu. 

Za početak, videćete da tada treba manje da solite jela, a time smanjujete količinu štetnog natrijuma u ishrani. 

Korijander deluje i kao diuretik, pa se  izbacuje i višak vode i smanjuje se krvni pritisak.





Recepti za čajeve od korijandera



1. Jednu supenu kašiku usitnjenog semena preliti sa 2,5 dl vrele vode i nakon 15 do 30 minuta procediti. Ovaj čaj pomaže kod tromosti creva,kod otoka i tumora.​

2. Dve supene kašike usitnjenog lišća preliti sa jednom šoljom vrele vode. Ovaj čaj se pije tokom dana. Koristi se za ublažavanje alergijskih simptoma.- savetuje Agroklub.


List i seme korijandera koriste se za poboljšanje varenja, kod problema sa gastritisom i čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, kod upale bešike i mokraćnih puteva, reume i artritisa, za ublažavanje depresije, snižavanje krvnog pritiska, poboljšavanje sna. Korijander ima i ulogu u detoksikaciji organizma od nagomilanih otrova.

Jača jetru i poboljšava apetit, ali se koristi i za mršavljenje zbog svoje osobine da pomaže izlučivanje vode i otrova iz organizma, poboljšava metabolizam. Ublažava alergije, reguliše šećer u krvi i ublažava menstrualne tegobe, deluje i kao afrodizijak.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>