Ostalo

Smeno

Sveti Mrata, Mratindan: Obeležava se i kult vuka! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 24. novembra slave Svetog kralja Stefana Dečanskog u narodu poznat kao Sveti Mrata ili Mratindan, a obeležava se i kult vuka!

Sveti Mrata, Mratindan: Obeležava se i kult vuka! (VIDEO) Screenshoot/youtube

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 24. novembra slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan.

Stefan Dečanski u istoriji je ostao zapamćen kao najtragičniji srpski kralj, budući da je stradao i od oca i od sina.

Otac Stefana Dečanskog bio je jedan od najozloglašenijih kraljeva naše istorije, kralj Milutin. Nakon što je Stefan, potpomognut vlastelom, podigao bunu protiv svog oca, ovaj je naredio da ga oslepe.

Pri oslepljenju, legenda kaže, javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i pokazao mu njegove oči rekavši: Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću tih ih vratiti.
Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja, a svojom mudrošću, podvigom, krotkošću, blagočešćem, tpeljivošću i blagodušnoću Stefan je pridobio ne samo sve monahe nego i ceo Carigrad. Nakon pet godina ponovo mu se javio Sveti Nikola rekavši mu: Došao sam da ispunim svoje obećanje.

Nakon toga, legenda kaže, Stefan je progledao i u čast ovog svetitelja podigao hram Dečanski, jedno od divnih dela vizantijske umetnosti i jedan od najznamenitijih spomenika negdašnjeg srpskog blagočešća.

Dan Svetog mučenika Stefana Dečanskog crno je slovo u kalendaru srpske pravoslavne crkve. Zavetni je dan za sve one koji boluju od očnih bolesti.

Ovim praznikom označava se početak zimskog perioda kod nas, o čemu svedoči i izreka “Sveti Mrata, sneg do vrata”.


U Srbiji postoje mnogi običaji koji se vezuju upravo za proslavljanje ovog sveca.

Po jednom, na Mratindan su Stari Sloveni slavili kult vuka koji je istovremeno moćan protivnik i zaštitnik od demona.

Tako je nastalo verovanje da 24. novembra Sveti Mrata saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smeju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu.

Danas se završava period Vučijih dana, koji je počeo na Đurđic.

U ovim danima ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove. Kod starijih ljudi postoji verovanje da, ukoliko Mratindan padne u maglovito vreme, zima će biti promenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

Na ovaj dan, proslavlja se i praznik Svetog mučenika Mine.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/opanak

Povezane vesti:


>