Ostalo

Sme�no

Pas krije mnoge tajne! Da li ste ovo znali?

Pas krije mnoge tajne! Da li ste ovo znali? Kućni ljubimci često znaju da oplemene naš život, ali da li ste ikada razmišljali kako je ova vrsta evoluirala kroz vreme?

Pas krije mnoge tajne! Da li ste ovo znali? Svet Plus





Ovo su samo neke činjenice koje možda niste znali o svojim kućnim ljubimcima.



Umesto ključne kosti imaju hrskavicu

Dok ljudske ključne kosti povezuju ramena sa torzom, to nije isto i sa psima. Kod njih lopatice se povezuju sa ostatkom tela samo mišićima i tkivom. Pseće „ključne kosti“ su napravljene od hrskavice i ne pomeraju se sa ostatkom skeleta.



Obrve zbog izražajnog pogleda

Pseći pogled može da otopi i najtvrđe srce. Međutim, prema tvrdnjama stručnjaka psi su tokom godina razvili posebne mišiće na licu koji su im omogućili da obrve guraju ka unutra i na gore kako bi bolje komunicirali sa ljudima.






Mogu da žive i do 30 godina

Australijski stočarski pas, po imenu Blui, drži zvanični Ginisov rekord za najstarijeg psa na svetu. On je usvojen kao štene 1901. godine i više od 29 godine radio je rame uz rame sa svojim vlasnicima čuvajući stoku i ovce.



I psi mogu “preplanuti”

Skoro sve vrste pasa mogu zadobiti opekotine od Sunca. Međutim, oni se kratkom i svetlom dlakom su tome najpodložniji. Najbolji način zaštite psa od opekotina jeste da ga sklonite u hladovinu tokom najvrelijih perioda dana.






Svi psi imaju pupak, ali gde?

Možda nikad niste vidjeli, ni napipali pod prstima pseći pupak, ali postoji. Za razliku od ljudskih beba kojima lekar napravi pupak od vrpce, kod pasa ženka zubima preseče tu vrpcu i kroz par dana ostane samo ovalan ožiljak na stomaku.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/pink

Povezane vesti:


>