Ostalo

Sme�no

Sveti Luka: Na današnji dan ne bi smeli da budete ljuti i nervozni! (VIDEO)

Sveti Luka nije obeležen kao zavetni, već je kao "crno slovo" svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve. Na današnji dan ne bi smeli da budete ljuti, preki i nervozni!

Sveti Luka: Na današnji dan ne bi smeli da budete ljuti i nervozni! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




Srpska pravoslavna crkva i vernici 31. oktobra obeležavaju praznik Sveti Luka, u narodu poznatiji kao Lučindan, a česta je i krsna slava kod naših građana. Obično se u narodu kaže: "Ide Luka-eto vuka" ili "Sveti Luka sneg do kuka", najavljujući zimu i snegove. Zato se valja što pre pripremiti.


Sveti Luka nije obeležen kao zavetni, već je kao "crno slovo" svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve.





Na Svetog Luku koncima se opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku. U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti.

Običaji nalažu da ako domaćin ujutru porani u tor da obiđe stoku, pa je zatekne kako leži, takva će biti i zima - ako je podvila noge, verovalo se da će zima biti oštra, a godina zla.



U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke i da, ukoliko je vidite, to znači da sveti Luka moli boga za nas.





Na Svetog Luku ne smete da budete preki i nervozni jer je Sveti Luka bio blag i miran, uvek pomagao ljudima.

Kao svog zaštitnika slave ga i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju. Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.



Poslednji dan oktobra spaja dva praznika, sasvim različita, Svetog Luku i Noć veštica. Dan sličan 14. februaru kada se diskusija vodi oko Svetog Trifuna i Dana zaljubljenih, verovatno će i sutra pokrenuti raspravu jer ima onih koji smatraju da praznik iz zapadnjačke kulture odnosno zapadnohrišćanske tradicije ne treba "mešati" sa jednim pravoslavnim praznikom.





Diskusija o Svetom Luki i Noći veštica ponekad ume da poprimi duhovit ton mada ima, nažalost, i veoma oštrih komentara. Zbog toga su se odgovori na važna pitanja potražili i kod sveštenih lica - piše Blic Žena.

"Ovo pitanje tiče se svih nas jer to je pitanje praznine koja se pojavila i u koju mogu da stupe razne pojave koje su potpuno drugačije od onoga sa čime smo tradicionalno živeli. Noć veštica je, onako kako je ja vidim,e jedna potpuno razmontirana potrošačka zabava koja je kod stigla potpuno demontirana i lišena bilo kakvog smisla. Praznik "Halloween" pogrešno je i preveden, jer u osnovi je praznik svih svetih, a i naša tradicija ima te datume, jedina je razlika u tome što u našoj kulturi oni nemaju takav značaj. Uvezli smo ga, kao i "crni petak", kao i još mnogo drugih događaja koji su suštinski izolovani događaji koji su tu samo da popune prazninu savremenog potrošača. Ako već želimo takve radosne i tradicionalne praznike, zašto mi od naših praznika ne napravimo nešto tako. Zašto, recimo, ne bismo uveli tradiciju da nedelju provodimo u krugu bližnjih, čineći da se osećaju dobro, u miru i radosti?", prokomentarisao je jednom prilikom za Ženu, otac Gligorije Marković, sveštenik Crkve Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Beogradu.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>