Recepti

Ljubav

Jedini originalni recept za sos Bolonjeze!

Bolonjeze sos ili ragù (od francuske reči ragoûter, što znači ‘podstaći apetit’) izvorno je bio zamišljen kao svečani obrok koji se samostalno (bez testenine) služio vojnicima i mornarima. Ovo je jedini originalni recept!

Jedini originalni recept za sos Bolonjeze! Svet Plus





Danas se "Bolonjeze" tradicionalno poslužuje uz taljatele od svežih jaja, ali njime se začinjavaju i druge testenine, poput lazanja (s dodatkom bešamela) i kraljice seljačke kuhinje, palente.

Bolonjska delegacija Italijanske akademije kuhinje je 1982, nakon više godina istraživanja i pregledavanja starih knjiga recepata od stotina talijanskih porodica, kuvara i sfoglinea (proizvođača testenine koji se specijalizuju za ručno izvlačenje listova testenine tankih poput papira), objavila je i registrovala u Privrednoj komori Bologne službeni recept za sos bolonjeze. The Local piše da su time želeli očuvati kulturno nasleđe i istorijski prestiž jela.

Potrebno:

300 gr mlevenog junećeg mesa (20 odsto masti)
150 gr nedimljene pancete
50 gr smeđeg ili ljubičastog luka
50 gr celera
50 gr šargarepe
300 gr pelata ili passate od paradajza ili 5 kašika dvostrukog koncentrata paradajza
200 ml belog vina
200 ml mleka
do 200 ml temeljca od povrća
1 kašika koncentrata paradajza
2 kašike kisele pavlake (po želji)
50 gr maslaca ili 3 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
so i biber po ukusu






Priprema:

Za pripremu sosa bolonjeze počnite s pancetom sitno naseckanom. Stavite je u veliki lonac debelog dna – najbolje od livanog gvožđa ili tradicionalni zemljani lonac – i kuajte na laganoj vatri desetak minuta.

U međuvremenu sitno naseckajte povrće. U lonac dodajte ulje ili maslac i umešajte naseckano povrće. Kuvajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša i ne postale lagano prozirno. Pazite da ne zagori luk.

Dodajte mleveno meso, pojačajte vatru na srednju temperaturu i pustite da meso porumeni uz često mešanje i razdvajanje mesa na sitne komadiće. Uspite vino i mešajte dok potpuno ne ispari.

Umešajte paradajz (ili pelate ili pasatu). Poklopite lonac i kuvajte oko 2 sata. Kad se bolonjeze sos počne sušiti dodajte punu kutlaču temeljca od povrća.

Otprilike 15-20 minuta pre nego što svoj bolonjeze sos sklonite s vatre, dodajte mleko i začinite po želji. Kad je bolonjeze sos gotov, maknite ga s vatre i umešajte kiselu pavlaku koje se preporučuje ako koristite umak bolonjeze sa sušenom testeninom. Ako se koristi sveža testenina, pavlaka nije obavezna.

Prijatno!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/24sata.hr.

Povezane vesti:


>