Zdravlje

Ljubav

Stručnjaci su zgroženi! Nova metoda mršavljenja je opasna po zdravlje!

Stručnjaci su zgroženi novim trendom gubljenja kilograma! Nova metoda mršavljenja je opasna po zdravlje i mnogi završe u hitnoj!

Stručnjaci su zgroženi! Nova metoda mršavljenja je opasna po zdravlje! Svet Plus






Još jedan trend koji treba da zaobilazite u širokom luku! Odavno je poznato da TikTok često promoviše savete i trikove koji su opasni po zdravlje, a jedan od najnovijih, koji nazivaju "zdravstvenim", zgrozio je lekare širom sveta. 


Ljudi su se navukli na trik o mršavljenju. Naime, garantuje brz gubitak kilograma, i to zahvaljujući ispiranju slanom vodom.

Ukoliko samo ukucate hešteg #saltwaterflush, videćete da ima više od 11,3 miliona pregleda. Ova metoda se objašnjava kao detoksikacija, odnosno čišćenje "taloga" iz creva, a tiktokeri navode da ispiranje slanom vodom "ide od vrha prema dole i ispire ceo probavni sistem". Osim toga, oni se kunu u efikasnost ovog trenda, ističući da se "slanom vodom uklanjaju svi talozi iz tankog creva", dok su stručnjaci zgroženi.






Nutricionistkinja Ebi Šarp odgovorila je na ovaj trend, koji je nazvala "neetičkim". Napisala je da nijedan zdravstveni radnik ne treba da daje upute za ispiranje slanom vodom, čak i da im piše da se odriču odgovornosti. Istakla je koliko ispiranje vodom može da bude opasno, a da je taj čuveni "talog" koji tiktokeri pominju zapravo samo stolica i voda.

Osim toga, nutricionistkinja je napomenula da je pomenuta količina soli koja se preporučuje u snimcima, zapravo ukupna količina soli koju bi trebalo da unesete u jednom danu. 





"To je napad na vaše varenje, digestivni sistem", rekla je i objasnila da je ova metoda korišćena kao alternativa kod pripreme za kolonoskopiju. Šarp je naglasila da će brz gubitak natrijuma i tečnosti povećati rizik od dehidratacije i neravnoteže elektrolita. Upozorava da to može da bude veoma opasno za ljude koji već imaju neke zdravstvene probleme.

Neka istraživanja jesu pokazala da ispiranje slanom vodom potencijalno leči zatvor, ali ovu metodu i dalje niko ne savetuje jer može da ima mnoge zdravstvene rizike. U jednom medicinskom članu u "Medical News Today" piše da telo može samo da se očisti, bez potrebe ispiranja. Uobičajene nuspojave mogu da uključe mučninu, povraćanje i slabost, a neki od ostalih simptoma mogu da budu grčevi mišića, trzanje, letargija, problemi sa srcem, promene krvnog pritiska.

Ovaj trend posebno treba da izbegavaju svi koji imaju visok krvni pritisak ili drugu srčanu bolest, probleme sa varenjem, bolest bubrega, trudnice i dojilje.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/alo.rs

Povezane vesti:


>