Zdravlje

Ljubav

Simptomi menopauze: Ranija prva menstruacija, kasniji klimaks!

Vrlo je individualno kada će doći do menopauze, a na to utiču brojni faktori, kao na primer vreme prve menstruacije (ranija prva menstruacija, kasniji klimaks). Ovo su simptomi menopauze!

Simptomi menopauze: Ranija prva menstruacija, kasniji klimaks! Svet Plus




Reč "menopauza" označava poslednju menstruaciju u životu žene, a ujedno i završetak reproduktivnog perioda žene i ulazak u takozvsno srednje životno doba, koje prethodi periodu seniuma odnosno starosti.



Period srednjeg doba traje mnogo duže nego ranije zbog poboljšanih uslova života i produženja životnog veka ljudi, te je neophodno omogućiti ženama, a i muškarcima, da u ovaj period uđu sa što manje bolesti i tegoba i da taj period, koji traje oko 20-tak godina, prožive što kvalitetnije.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr Božana Stepanov kaže za portal N1 da poslednjoj menstruaciji najčešće prethode određeni simptomi, koji ženi „najavljuju“ nadolazeći klimaks.

„Najčešće su to neredovna krvarenja – ili izostanci ciklusa od jednog do više meseci, ili učestala krvarenja, pojava valunga, nesanice, nervoze, pojava cisti na jajnicima (najčešće su to simplex ciste koje i spontano nestanu) itd“, navodi ona.

Dodaje da je sve to posledica pada koncentracije hormona estrogena u telu žene, što postepeno dovodi do prevage androgena i ima za posledicu pojave i ostalih simptoma i tegoba.






„Na primer, pojačana maljavost, dobijanje na telesnoj masi, povećanje nivoa holesterola (na račun ‘lošeg’ holesterola), pojava ateroskleroze, pojave povišenog krvnog pritiska, sve veće razređenje kostiju i nastanak osteoporoze i lakši nastanak preloma kostiju pri povredi, oboljevanje od dijabetesa tip II (‘starački’ dijabetes) itd. Uz ovo su često prisutne i nesanice, depresija ili razdražljivost, nervoza, poremećaj koncentracije i raspoloženja, pad libida i neprijatni se..ualni odnosi, umor…“, kaže dr Stepanov.

Prema njenim rečima, najčešće se započinjanje klimaksa javlja u periodu od 45 do 55 godine života.

„Dakle, vrlo je individualno kada če doći do menopauze, a na to utiču brojni faktori, kao na primer vreme prve menstruacije (ranija prva menstruacija, kasniji klimaks), broj trudnoća i porođaj (veći broj trudnoća pomera ulazak u klimaks), nasleđe (kao majka i baka po majci), prisutne pridružene bolesti, prethodne opracije na jajnicima i slično“, ističe doktorka.

Menopauza i klimaks jesu fiziološke pojave u životu žene i različito se prihvataju u različitim kulturama i društvima. Dr Stepanov kaže da se u današnje vreme može omogućiti da taj period ženama prođe što kvalitetnije, „te je bitno raditi na prevenciji, odnosno javljati se redovno na preventivne ginekološke preglede, sprečavati nastanak nekih stanja i bolesti, adekvatno lečiti postojeće bolesti i uputiti žene na promene koje ih očekuju“.

Ona smatra da je „vrlo bitno upoznati žene sa mogućnošću hormonske supstitucione terapije i objasniti im rizike i benefite“.

„Većina žena ima strah od hormonske nadoknade u postmenopauzi, najčešće kažu da se plaše raka dojke, a ne znaju da recimo gojaznost i alkohol imaju veći rizik za nastanak raka dojke nego hormonska terapija“, kaže dr Stepanov.






Saveti:


„Ono što ćemo odmah savetovati svakoj ženi koja je ušla u postmenopauzu jeste promena stila i načina života: više kretanja, pešačenja, promena načina ishrane, prestanak pušenja, redovna terapija postojećih bolesti, suplementacija vitaminima i mineralima, redovni zdravstveni pregledi, kontrole dojki. Predložiti hormonsku supstituciju svim ženama koje nemaju kontraindikacije“, kaže dr Stepanov.


Prema njenim rečima, cilj hormonske terapije jeste sprečavanje nastanka ili odlaganje bolesti kao ateroskleroza, osteoporoza, demencija, dijabetes, povišen krvni pritisak i komplikacije (infarkt, šlog).

„Onima koje ne žele hormonsku terapiju, omogućiti simptomatsku terapiju preparatima na bazi bilja (soje,crvene deteline), lečiti vaginalnu suvoću, česte urinarne infekcije i nevoljna umokravanja. U današnje vreme vam možemo pomoći i sa laser vaginalnim tretmanima, sa ili bez PRP metode, u terapiji vaginalne suvoće, nevoljnog umokravanja, početnog spada mokraćne bešike i creva, poboljšanju sex funkcije i zadovoljstva“, kaže ona.

Dakle, nemojte se plašiti ulaska u klimaks, ali obezbedite sebi sve što je u vašoj moći da vam taj period života bude što lepši i kvalitetniji, poručila je dr Božana Stepanov.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: N1

Povezane vesti:


>