Zdravlje

Ljubav

Opada vam kosa i lako se razbolite!? Evo šta vam nedostaje!

Opada vam kosa, lako se razbolite i gubite apetit!? Evo šta vam nedostaje! Mikronutrijenti su vitalna jedinjenja jer su uključena u gotovo sve metaboličke i fiziološke funkcije tela.

Opada vam kosa i lako se razbolite!? Evo šta vam nedostaje! Svet Plus

Nedostatak cinka može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, zato je važno da obratite pažnju na neke simptome i razmislite o poseti lekaru i promeni ishrane.

Mikronutrijenti su vitalna jedinjenja jer su uključena u gotovo sve metaboličke i fiziološke funkcije tela. Jedan od njih je cink. Nedostatak cinka pogađa trećinu svetske populacije. Simptomi i znaci nedostatka cinka mogu se kretati od blagih, kao što je gubitak kose, do ozbiljnih, kao što su kognitivno oštećenje i zastoj u rastu fetusa.

Mišići, zajedno sa kostima, su tkiva koja sadrže najviše cinka. Među nekim od njegovih funkcija može se izdvojiti da pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv bakterija i virusa.

Cink stimuliše imuni sistem: cink se vezuje za viruse, sprečavajući ih da uđu u ćelije. Na taj način blokiraju njihovu replikaciju. Takođe podstiče zarastanje rana i popravku tkiva. Takođe, olakšava biohemijske reakcije: cink pokreće mnoge metaboličke reakcije. Na primer, to je kofaktor za preko 200 enzima.

Promoviše rast i razvoj: cink je neophodan za deobu ćelija tokom trudnoće. Procenjuje se da više od 80 odsto trudnica u svetu ne prima preporučenu dozu ovog elementa u tragovima. Cink je neophodan za razvoj fetusa tokom trudnoće.


Nedostatak cinka i simptomi

Simptomi nedostatka cinka mogu varirati po intenzitetu. Na primer, sa značajnim nedostatkom hranljivih materija, telo ne može proizvesti nove ćelije za regeneraciju tkiva.

Znaci blagog nedostatka cinka mogu uključivati:

dijareja
deformitet noktiju
gubitak apetita
osip po koži
gubitak ukusa ili mirisa
nizak libido kod muškaraca
slabo zarastanje ranaOzbiljniji simptomi uključuju sledeće:

česte infekcije zbog oslabljenog imunološkog sistema
hipogonadizam kod muškaraca zbog niskog nivoa testosterona
usporavanje rasta kod dece i adolescenata
kognitivno oštećenje
Lečenje nedostatka cinka

Kada se dijagnostikuje uzrok nedostatka cinka, mogu se preporučiti promene u ishrani ili dodaci ishrani. Kada je nedostatak cinka posledica nedostatka uravnotežene ishrane, neophodno je u ishranu uključiti namirnice koje pomažu u povećanju nivoa ovog minerala u ćelijama. Najveće koncentracije cinka nalaze se u životinjskim proizvodima.Lista glavnih izvora cinka:

Piletina: Vrednosti cinka se kreću od 1,8 do 3 miligrama na 100 grama proizvoda.

Crvena govedina: Obezbeđuje 3 do 4,7 miligrama na 100 grama.

Iznutrice: Sadrži 4 do 6 miligrama na 100 grama hrane.

Riba: Morski plodovi su dobar izvor cinka. Oni obezbeđuju 0,5 do 5,2 mg.

Ostrige: Sirova sadrži 33 miligrama na 85 grama proizvoda. To je jedan od glavnih izvora cinka u životinjskom carstvu.

Kraba: 10 miligrama na 134 grama.

Jastog: Ovaj rak sadrži 3,53 miligrama na 100 grama.

Jaja i mlečni proizvodi se u manjoj meri preporučuju za povećanje nivoa cinka, jer je njihov sadržaj ovog mikronutrijenta manji u poređenju sa drugim izvorima.

S druge strane, ishrana bogata vlaknima takođe može smanjiti dostupnost minerala. U ovim slučajevima se preporučuju suplementi cinka.

Biljni izvori cinka koji nisu 100 odsto biodostupni uključuju pasulj, sočivo, leblebiju, grašak, orašaste plodove, divlji pirinač, cela zrna, pšenične klice, semenke bundeve i indijski orah. Što se tiče mahunarki, potrebno ih je natopiti ili proklijati da bi se smanjila količina fitinske kiseline.

 

Napravite čaj za mršavljenje, konzumirajte ga 7 dana i uživajte u rezultatu!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Novi ba

Povezane vesti:


>