Zdravlje

Ljubav

Zašto je vrlo važno razlikovati domaći beli luk i kineski! (VIDEO)

Zašto je vrlo važno razlikovati domaći beli luk i kineski! Influenserka Nastasja Nedimović na svojoj Instagram stranici nedavno je objasnila razloge. Obratite pažnju jer nije bezazleno!

Zašto je vrlo važno razlikovati domaći beli luk i kineski! (VIDEO) Screenshoot/Instagram

„Ovo zaista nije beli luk, ovo je kineski ‘beli luk’. Uvezeni beli luk iz Kine se uzgaja u kanalizacionim vodama, a te kanalizacione vode se koriste kao jeftino đubrivo. Zatim se prska hemikalijama da bi se sprečilo klijanje, potom se izbeljuje hlorom, a nakon toga se po zakonu fumigira metil bromidom. Visoke doze metil bromida mogu oštetetiti respiratorni i centralni nervni sistem i on je opasniji od hlora čak 60 puta. Kroz mnoga ispitivanja ovaj kineski beli luk je bio pozitivan na toksične hemikalije, na patogene, na teške metale kao što su olovo, arsen, melamin, ali i na ešerihiju koli“ -  kaže Nastasja, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, influenserka koja motiviše na promenu loših životnih navika, žena koja je u trudnoći pobedila rak.

To potvrđuju i bojni svetski stručnjaci, između ostalog i Henri Bel iz Australijskog udruženja industrije belog luka, koji primećuje da neki uzgajivači belog luka u Kini koriste sirovu ljudsku kanalizaciju za đubrenje svojih useva, piše atchisonfarmers.market.

Nastasja dodaje da se sve ovo ne odnosi samo na sirov beli luk već i na beli luk u prahu i ulje od belog luka.

Ona dalje otkriva i kako prepoznati uvezeni beli luk.

„Prva razlika je nedostatak korena – domaći ga ima, a onaj iz Kine nema. Zatim, drugi znak je nedostatak mrlja od zemljišta jer kineski je izbeljivan hlorom. Ima neprirodno belu boju, a takođe kineski beli luk ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama, dok naš beli luk nakon određenog vremena isklija i vide se mladi zeleni izdanci.“


Nastasja kaže da na kraju dolazimo do najbitnijeg dela, a to je ukus.

„Kineski beli luk ima metalniji ukus i gorči je, a naš balkanski beli luk, kao što i sam znate, preukusan je.“

Kaže i kako treba obratiti pažnju i kad se kupuje beli luk u granulama.

„I on je u većini slučajeva iz Kine.“


VIDEO pogledajte OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/zadovoljna.nova.rs

Povezane vesti:


>