Zdravlje

Ljubav

Kokosovo ulje kao lek: Da ili ne?! (RECEPTI)

Kada neku namirnicu nazivamo lekom, uvek treba da budemo pažljivi. Kokosovo ulje kao lek - da ili ne?! A tu je i nekoliko zanimljivih recepata...

Kokosovo ulje kao lek: Da ili ne?! (RECEPTI) Svet Plus





Lekovima se mogu nazvati proizvodi sačinjeni od jedne ili više hemijskih supstanci, namenjeni lečenju ili sprečavanju pojave određene bolesti.

Stoga, bukvalno posmatrajući, ne možemo okarakterisati kokosovo ulje kao lek.

Ipak, neka od njegovih dejstava zaista su lekovita.

O čemu je reč?

Naime, neka od poslednjih istraživanja laurinske kiseline koja je sastavni deo kokosovog ulja, svedoče da ona ima antibakterijska dejstva i to na neke od najrasprostranjenijih bakterija:



Escherichia coli
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
Streptococcus mutans
Streptococcus pyogenes



Naravno, to ne znači da će primena ovog ulja izlečiti infekciju! Ono što će ipak uraditi jeste da će usporiti razmnožavanje bakterija, a u nekim situacijama i ubiti određene bakterije.



Vrste kokosovog ulja – kako da da odaberete najbolje kokosovo ulje


Cene kokosovog ulja variraju upravo u zavisnosti od kvaliteta, načina prerade, odnosno vrste. Baš u skladu sa načinom na koji se kokosovo ulje prerađuje, dobijaju se proizvodi različitog kvaliteta. U rafovima samoposluga i prodavnica zdrave hrane naići ćete na nekoliko vrsta kokosovog ulja:

Rafinisano kokosovo ulje.

Pravi se od sušenog kokosa, odnosno kopre, i podvrgava se brojnim procesima prerade i hemikalijama, kako bi se dobio rafinisan proizvod bez intenzivnog mirisa i ukusa. Ovaj proizvod može se koristiti za prženje i kuvanje, baš zbog izostanka mirisa i ukusa i zbog dobrog podnošenja visokih temperatura pre nego što dosegne tačku dimljenja.


Nerafinisano kokosovo ulje (sirovo).

Pravi se od prvog presovanja svežeg kokosovog mesa mehaničkim putem, bez upotrebe hemikalija. Ekstrakcija se vrši na različite načine, odnosno na različitim temperaturama, od čega će zavisiti njegov kvalitet, ukus i miris. Ovakvo ulje je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju.


Osim ove dve vrste, postoji još mnogo odrednica koje će vam pomoći da odaberete najbolje kokosovo ulje:





Organska proizvodnja.

Kada na ulju od kokosa naiđete na oznaku „organski”, sa nalepnicom koja to i potvrđuje, možete biti sigurni da za uzgoj i preradu ovakvog proizvoda nisu korišćeni pesticidi, niti GMO sastojci. U ovakvim proizvodima hranljive materije su u najvećoj meri očuvane.

Devičansko i ekstra devičansko kokosovo ulje.

Razlike između ekstra devičanskog i devičanskog propisane su određenim okvirima i smatra se da je ekstra devičansko ulje bogatije nutrijentima. Kada na pakovanju kokosovog ulja naiđete na dodatak „devičansko” ili „ekstra devičansko” treba da znate da je ono najmanje procesuirano.
Hladno ceđeno ulje (hladno presovano). To zapravo znači da tokom proizvodnje ovakvog ulja nije korišćena visoka temperatura, niti mašine za ceđenje. Na ovaj način, ono zadržava više nutrijenata i kvalitetnije je.

Kvalitet ulja od kokosa takođe zavisi i od porekla plodova, a Filipini, Indonezija, Indija i Brazil poznati su kao proizvođači najkvalitetnijih plodova kokosove palme. Osim toga, njegov ukus, miris i nutruitivna svojstva zavise od kvaliteta ploda i njegove starosti.

Da sumiramo – ako tražite kvalitetno ulje koje ćete koristiti u sirovom obliku (bez termičke obrade) najbolji izbor je – hladno ceđeno organsko ekstra devičansko nerafinisano kokosovo ulje.



Kokosovo ulje u ishrani – kako ga možete koristiti


Da li znate kako se koristi kokosovo ulje u ishrani i da li je kokosovo ulje za jelo dobar izbor?

Naravno!

Istraživanja su pokazala da čak i ako sadrži visoku količinu masti, ovo ulje je odličan izbor i zamena za suncokretovo ulje.




Možete ga koristiti za:

termičku obradu hrane;
kao zamenu za margarin i druga ulja u receptima, u odnosu 1 : 1;
za pripremu smutija.



Na kokosovom ulju možete pržiti hranu, kokati kokice ili ga koristiti kao zamenu za klasična ulja tokom pečenja i kuvanja namirnica. Dobra je zamena za suncokretovo ulje prilikom termičke obrade namirnica i istraživanja pokazuju da nema negativnog uticaja na zdravlje kada se zagreje na visokim temperaturama.

Kako bismo vas inspirisali da uključite ovo ulje u ishranu u nastavku vam dajemo nekoliko recepata u koje se sjajno uklapa!

Za pripremu slanih recepata najbolje je upotrebiti rafinisano ulje koje nema slatkastu aromu kokosa, a za pripremu torti i kolača, možete koristiti i sirovo, nerafinisano ulje kokosa koje će dati predivnu aromu svakoj poslastici.

Naravno, ukoliko želite da date poseban šmek vašem obroku, upotrebite sirovo organsko kokosovo ulje bogatog slatkastog ukusa.


Piletina u kari sosu pripremljena na kokosovom ulju


Jednostavno, ukusno i brzo – piletina u kari sosu sa kokosovim mlekom i uljem oduševiće sve ljubitelje aromatičnih jela neobičnog ukusa. Ako ste ljubitelji piletine, pogledajte recept za neobičnu piletinu u sosu od nara ovde.



Sastojci:

450 g pilećih grudi
1 kašika kokosovog ulja
2 tikvice srednje veličine
1 crvena paprika
1 crni luk
1 kašičica narendanog svežeg đumbira
2 čena belog luka
2 kašike kari sosa
300 ml kokosovog mleka
so i biber



Priprema:

Naseckajte piletinu i začinite je uljem i biberom. Zagrejte ulje na tiganju, dodajte piletinu i pržite nekoliko minuta sa obe strane. Kada poprimi zlatnu nijansu, sklonite je sa šporeta i u isti tiganj dodajte naseckano povrće: tikvice, paprike i luk. Začinite i pržite na tihoj vatri oko 8 minuta. Na samom kraju stavite beli luk i đumbir. Potom, vratite piletinu, sipajte kari pastu i mleko od kokosa i mešajte oko 2-3 minuta dok se sve ne sjedini.

Ovo jelo služite sa kuvanim pirinčem i uživajte u punom i neobičnom ukusu piletine i povrća!

Smuti sa bananom, jagodom i kokosovim uljem – napitak pun vitamina





Ulje od kokosa u smutiju?

Zašto da ne!

Dodajte vašem zdravom napitku šmek kokosa i učinite ga još ukusnijim i zasitnim. Jednostavna i brza priprema je razlog zbog koga mnogi obožavaju ovaj recept. Zbog svog bogatog sastava, idealan je za kao napitak pre ili posle treninga, za profesionalne sportiste i rekreativce.



Sastojci:

400 ml vode
1 zaleđena banana
oko 100 g svežih ili zaleđenih jagoda
1 merica proteina od vanile
1 kašičica sirovog ekstra devičanskog kokosovog ulja
nekoliko kockica leda



Priprema:

S obzirom na to da je sirovo kokosovo ulje u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi, važno je da na pravilan način pripremite ovaj smuti, kako se ne bi zalepilo na ivice blendera.

Prvo u blender sipajte vodu, zatim sve preostale sastojke i na kraju ulje. Dodajte ga u centar blendera i počnite sa sporijim blendiranjem, a potom pojačajte aparat, kako biste osigurali da se svi sastojci izblendaju adekvatno.

Uživajte!



Kolač sa kokosom – brza poslastica koja će zadovoljiti sva vaša čula


Ako, osim u kokosovom ulju, uživate i u ukusu drugih proizvoda od ove namirnice, onda su poslastice sa kokosom idealna opcija za vas. Pun ukus i jednostavna priprema ovog recepta učinili su ga cenjenim među ljubiteljima slatkiša, te vam u nastavku predstavljamo sastojke i način pripreme.

Sastojci za podlogu:

4 jaja
10 kašika šećera
12 kašika brašna
1 dl mleka
100 g kokosovog ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakaoa



Sastojci za preliv:

500 ml mleka
100 g kokosovog brašna
4 kašike pšeničnog brašna
4 kašike šećera


Priprema:


Umutite jaja i šećer mikserom, dok smesa ne postane duplo veća i glatka. Zatim dodajte mleko, kokosovo ulje i brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo. Pažljivo promešajte sastojke.

Smesu podelite na dva dela približno iste količine. U jedan deo stavite kakao i umešajte. Postavite papir za pečenje na pleh, preko njega izlijte deo sa kakaom i pecite u rerni ugrejanoj na 180°C do pola (kora ne treba da bude gotova, već „poluživa”). Zatim napravite preliv. Odvojite malu količinu brašna i mleka i dobro ih sjedinite, da bude što manje grudvica.

Stavite preostalo mleko i šećer da se kuvaju na srednjoj temperaturi, a kada provri sipajte mešavinu brašna i mleka i mešajte dok se sve ne sjedini tako da ne zagori. Kad se smesa već zgusne, dodajte kokos i dobro promešajte. Napravljenom smesom prelijte koru, a preko sipajte i drugu smesu. Potom vratite u rernu i ispecite kolač do kraja. Možete posuti kokosom, narendanom čokoladom, a čak i istopljenom crnom čokoladom – po vašem ukusu!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: tosamja.media

Povezane vesti:


>