Zdravlje

Ljubav

Ova ulja nikako ne smete da koristite za pečenje ili kuvanje!

Ova ulja nikako ne smete da koristite za pečenje ili kuvanje jer kada kuvate hranu na visokim temperaturama, ulje može da dosegne 120 - 160 Celzijusa u rerni, a u tiganju i do 250 stepeni Celzijusa.

Ova ulja nikako ne smete da koristite za pečenje ili kuvanje! Svet Plus


Čak i najbolja ulja nekad nisu pogodna za visoke temperature, zbog toga morate da znate koja ulja su bezbedna za kuvanje, a koja se koriste kao prelivi za salate

Kada kuvate hranu na visokim temperaturama, ulje može da dosegne 120 - 160 Celzijusa u rerni, a u tavi i do 250 stepeni Celzijusa.Evo koja ulja ne smete da koristite za pečenje ili kuvanje:

Ulje dobijeno od kikirikija, oraha, badema, semenka grožđa;

Ulje konoplje, susama, lana, suncokreta, repice i šafrana;

Kukuruzno ulje, ulje od semenka bundeve.
Ulja koja se preporučuju za kuvanje i prženje hrane:

1. Maslinovo ulje - ima visoku termičku stabilnost. Zadržava korisna svojstva i na visokim temperaturama.

2. Kokosovo ulje - odlično se razlaže u organizumu, sadrži antivirusna i antigljivična svojstva. Dobro podnosi visoke temperature.

3. Životinjske masti - svinjska mast, mast od mangulice, te guščija mast, odlične su za spremanje svih vrsta jela i pečenja.Ulja koja se koriste kao prelivi za salate:

Suncokretovo, kukuruzno olje, ulje repice i laneno ulje. Ako se ova ulja zagreju otpuštaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida. Zbog čega izazivaju upalne procese i štetno deluju na zdravlje.

Suncokretovo ulje sadrži mnogo Omega 3 masnih kiselina, ali kada se zagreje na visokim temperaturama može da izazove hronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promena, autoimnih procesa i endokrinih bolesti.

Ulje dobijeno od semenki lana bogato je omaga 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ali se na visokim temperaturama raspada, zbog čega je dobro da se koristi samo hladno.


Kako kuvati i čuvati ulje:

Da bi ulje sačuvalo korisna svojstva, potrebno je da se pridržavate ovih pravila:

Kad pržite hranu nikad ne zagrevajte ulje toliko da se dimi;

Smanjite ukupno vreme prženja ili kuvanja;

Nikad nemojte ponovo koristiti isto ulje;

Ne ostavljajte flašu ulja na suncu; Ulje uvek čuvajte na tamnom i hlandom mestu, dobro zatvoreno.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Espreso


>