Zdravlje

Ljubav

Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, ali ima još niz prednosti!

Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, ali ima još niz prednosti po naše zdravlje! Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja... Naravno to nije sve!

Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, ali ima još niz prednosti! Svet Plus





Kao salata, ali i dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svetskim kuhinjama. 

Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva.


Iako se u svetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je poslednjih nekoliko godina postala pravi hit u domaćoj ishrani. Reč je o mediteranskoj samonikloj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...

Ima blago-gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka. Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom. 





Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina. Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuju rizik od mnogih bolesti.

Rukola je posebno značajna u prevenciji raka dojke.



Šta leči rukola

Ova biljka ima brojna lekovita svojstva. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lečenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke. Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se konzumira presna, u salatama, mada zadržava lekovita svojstva i pri kuvanju.


Kako da koristite rukolu u kuhinji

Rukola je na pijacama prisutna od maja do oktobra, a njena tamnozelena boja listova ukazuje na to da je sveže ubrana. Najbolje je da se iskoristi odmah posle nabavke jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, najduže tri dana.





Salata od rukole


Sastojci:

1 manja glavica zelene salate puterice (ili po polovina puterice i reckave salate), 
1 glavica radiča, 
100 g rukole, 
1 kašika balzamiko sirćeta, 
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, 
morska so, 
50 g narendanog parmezana




Priprema: 

Oprati i usitniti salatu, radič i rukolu, posoliti, sipati ulje, sirće i sve posuti parmezanom.

 

Kod osoba čija karma nije savršena, mačke izazvaju negativne emocije!




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/kodren.com

Povezane vesti:


>