Zdravlje

Ljubav

Netipičan simptom masne jetre je svrab određenog dela tela!

Na samom početku bolesti nema simpotma, što je najopasnije. Netipičan simptom masne jetre je svrab određenog dela tela! Obratite pažnju, jetra je naš najvažniji organ!

Netipičan simptom masne jetre je svrab određenog dela tela! Svet Plus

Skoro da nema važnijeg organa od jetre. Ne samo da je najveći organ u telu, već i ima najveći broj različitih funkcija od svih organa. Ta relativno mala struktura (teška je svega 2 kg) radi doslovno hiljadu stvari, koje su veoma komplikovane i podrazumevaju složene hemijske reakcije. Zato je veoma važana za celokupno zdravlje našeg organizma.

Nealkoholna masna jetra ("nonalcoholic fatty liver" - NAFL) je bolest koju karakteriše stvaranje masnih naslaga u ovom organu, što može ozbiljno da naruši zdravlje pacijenta. Veoma je opasno, jer nema očiglednih simptoma. Kada se jave tegobe, bolest se već progresivno razvila.Međutim, postoji simptom koji deluje potpuno nepovezano sa jetrom, a zapravo je znak da ovaj organ pati - svrab u tabanima i dlanovima! Jak svrab povezan sa NAFL najčešće se pogoršava kasno uveče i noću.

Sa druge strane, prema rečima stručnjaka, klasični simptomi nealkoholne masne jetre su:

nelagodnost i bol u stomaku
osećaj punoće u desnom gornjem delu stomakaLekari su, takođe, primetili da su gojazne osobe sklone oboljenju nealkoholne masne jetre. Ako već postoji ova dijagnoza, neophodno je povesti računa o ishrani i smanjiti unos kalorija.


Od presudnog značaja je znati da trajno oštećenje jetre može vremenom da dovede do ciroze, a potom i do otkazivanja ovog organa, što je ekstremno opasno i može biti fatalno.


Postoji šest osnovnih stvari koje štete jetri:

1. Prejedanje

2. Nezdrava hrana i pića

3. Hrana sa malo proteina, a mnogo ugljenih-hidrata i masti

4. Specijalni otrovi, poput alkohola, duvana, kofeina, teobromina i teških drogi

5. Lekovi, bilo oni koji se uzimaju sa ili oni bez recepta

6. Konzumiranje ili udisanje insekticida, prezervativa i drugih kumulativnih otrova.Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/still

Povezane vesti:


>