Zdravlje

Ljubav

Povišen kortizol: Telo vam šalje znakove!

Telo vam šalje znakove da imate povišen kortizol. Nemojte ih ignorisati! To  je hormon stresa koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama kao odgovor na stres pa je vrlo važan za zdravlje. 

Povišen kortizol: Telo vam šalje znakove! Svet Plus





Povišen kortizol može uzrokovati niz problema, od teskobe do dijabetesa. 

Kako prepoznati znakove povišenog kortizola i što učiniti ako do njih dođe?



U trenutcima kada se telo suočava sa stresom nadbubrežne žlezde stvaraju i oslobađaju hormon kortizol u krvotok. On uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog pritiska što je prirodna reakcija tela na stresne i izazovne situacije. 

Dobro je znati i to da kortizol u malim dozama može povoljno uticati na pamćenje, smanjiti osetljivost na boli, ali i ojačati imunološki sistem. 

Normalne visine kortizola oslobađaju se ujutro kada se probudite ili vežbate pa one mogu uticati u regulaciji krvnog pritiska, visine šećera u krvi pa ojačati srčani mišić.

Iako je potreban telu, prevelika proizvodnja kortizola koja je posledica hroničnog stresa može naštetiti zdravlju. 

Koji su znakovi koji upućuju na povišen hormon stresa?





Problemi sa spavanjem

Visina kortizola trebala bi biti niža noću kako bi se telo opustilo i regenerisačo. Međutim, ako je visina kortizola previsoka, možete se osećati budnima kada dođe vreme za spavanje čak i ako ste tokom dana osećali umor i iscrpljenost.



Nadutost

Kortizol utiče na skladištenje masti i povećanje telesne težine. Jednako tako, visok kortizol povezan je s prejedanjem i žudnjom za hranom koja je visokokalorična.





Osetljivost organizma

Hronični stres povezan je sa smanjenjem otpornosti organizma koji postaje podložan manjim prehladama, ali i razvoju ozbiljnijih bolesti.


Smanjena želja za se..om

Kod žena kortizol uzrokuje hormonsku neravnotežu tokom menstrualnog ciklusa, a kod muškaraca povišen kortizol blokira normalnu reakciju testisa na testosteron.



Sindrom iritabilnog creva

Osobe koje su anksiozne, depresivne ili pod stresom sklone su različitim crevnim poremećajima koji uključuju bol u stomaku, nadutost, gasove, izlučivanje sluzi ili krvi.






Kardiovaskularne bolesti

S obzirom na to da telo u stresnim situacijama reaguje povećanim brojem otkucaja srca i povećanim krvnim pritiskom, a u slučaju da se telo često suočava sa stresnim situacijama može doći do rizika i razvoja srčanih bolesti.


Cushingov sindrom

Ovaj sindrom se može pojaviti ako telo proizvodi previše kortizola. Simptomi uključuju prekomerno dobijanje na težini, slabe mišiće, visok krvni pritisak, sporo zaceljivanje rana i sklonost stvaranju modrica. Leči se lekovima koji potiskuju kortizol.


Promene raspoloženja

Promene raspoloženja i razdražljivost neke su od posledica koje sa sobom donosi visok kortizol. Valja imati na umu da posledica učestalog izlaganja stresu može biti i depresija.





Amenoreja

Previše kortizola može uzrokovati izostanak menstruacije, a žene takođe mogu osetiti i povećan rast dlaka na licu, grudima, vratu, stomaku i bedrima.


Koji su načini snižavanja kortizola?

Najučinkovitiji način snižavanja jest smanjenje količine stresa. U tome bi vam mogle pomoći vežbe disanja i meditacija, šetnja u prirodi, kvalitetna i uravnotežena ishrana, stvaranje rutine pre odlaska na spavanje, ali i razgovor s bliskim prijateljem ili stručnjakom. 

U slučaju da primetite simptome Hroničnog stresa, javite se lekaru koji će detaljno proučiti simptome i izmeriti visinu kortizola.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Slowliving

Povezane vesti:


>