Ostalo

Sme�no

Sveta Petka Trnova: Dan kada se ne mesi hleb! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Sveta Petka Trnova. Dan, kako su naše bake verovale, kada se ne mesi hleb.

Sveta Petka Trnova: Dan kada se ne mesi hleb! (VIDEO) Screenshoot/Youtube

Mošti Svete Petke Trnove čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.


U kalendaru SPC ovoj svetiteljki posvećen je današnji dan, 8. avgust, iako je mnogi mešaju sa Svetom Petkom koja se praznuje 27. oktobra. Prva je rođena u Rimu, a potonja je bila Grkinja. Praznik Svete Petke Trnove spada u nepokretne, slavi se 8. avgusta po novom odnosno 26. jula po starom kalendaru.


Ko je bila Sveta Petka TrnovaSveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. 

Posle smrti roditelja se zamonašila, ali je pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila sirotinji. Propovedavši, u to vreme (II vek naše ere), još zabranjenu Hristovu veru, potkazali su je caru Antoninu Piju i doveli pred njega, ali ona ga je izlečila od duge bolesti posle čega je i sam prihvatio hrišćanstvo. Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka.


Nije crveno slovo, ali je Srbi poštuju Narodna verovanja


Na današnji dan izbegavaju se svi teži poslovi na njivi i u kući. Naše prabake su verovale da na današnji dan nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/novosti

Povezane vesti:


>