Zdravlje

Ljubav

Tikvice čuvaju prostatu i pomažu pri mršavljenju!

Tikvice čuvaju prostatu i pomažu pri mršavljenju ali to nije sve! One pripadaju vrsti Cucurbitaceae, a u botaničkom smislu smatraju se voćem. Ipak, u kuhinjama širom sveta, a tako i u Srbiji, spremaju se kao i ostatak povrća.

Tikvice čuvaju prostatu i pomažu pri mršavljenju! Svet Plus
Tikvice se odlikuju duguljastim oblikom i zelenom kožom, što ih čini veoma sličnim krastavcima. Njihov plod je bogat hranljivim materijama, pa ih treba češće uključivati u jelovnik.


Stimuliše varenje


Tikvice su dobar izvor dijetalnih vlakana, zbog čega se ovo letnje povrće preporučuje osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje i stimuliše varenje, već i čisti creva od toksina.


Pomaže kod gubitka težine

Tikvice su dijetetska namirnica jer više od 90 odsto voća čini voda. Stoga nije iznenađujuće što u sto grama ima samo 16 kalorija. Najbolje ih je lagano propržiti na nekoj zdravoj masnoći sa drugim letnjim povrćem.


Snižava krvni pritisak


Tikvice su odličan izvor vitamina B i C i kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava krvni pritisak i sprečava razne bolesti krvotoka. Imajte na umu da se većina hranljivih materija nalazi u kožici, pa nemojte guliti voće tokom pripreme.Ubrzava zarastanje rana


Ovo letnje povrće takođe ima značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži i čini je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na ovom najvećem ljudskom organu.Čuvar prostate


Tikvice se mogu nazvati i pravom muškom hranom. Mangan u tikvicama blagotvorno utiče na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome uvećane prostate, što muškarcima otežava mokrenje, a ponekad i polni odnos.
Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Punkufer.hr.

Povezane vesti:


>