Ostalo

Sme�no

Konačno možete da izračunate koliko vaš pas zaista ima godina!

Zaboravite na onu računicu sedam ljudskih jedna pseća jer sada konačno možete da izračunate koliko vaš pas zaista ima godina! 

Konačno možete da izračunate koliko vaš pas zaista ima godina! Svet Plus




Svi znamo za ono klasično računanje psećih godina, za koje doduše nikad nismo ni znali da li je deo nekog naučnog otkrića ili smo je samo prihvatili, jer je neko prvi uzviknuo to kao nedodirljivu istinu. Ipak, sve češće se kinolozi zaista bave ovom temomom, i došli su do novih računica.

Kao što smo do sad znali i računali, 7 ljudskih godina smo računali kao jednu pseću, međutim, od sad bi ovakva matematika mogla da ide u zaborav, jer su se stručnjaci potrudili da nam objasne novi način i nove računice.

Ne postoji precizna šema koja upoređuje pseće godine sa ljudskim. Psi sa tri do četiri meseca počinju da menjaju zube što je ekvivalent ljudskih pet do šest godina. Prve dve godine psećeg života nisu četrnaest ljudskih godina, već oko dvadeset pet. Nakon toga svaka naredna godina je manje od sedam ljudskih. Pri računanju u obzir treba uzeti i veličinu i brzinu sazrevanja i period starenja psa, što je sve veoma teško precizno odrediti, kako saznajemo na instagram stranici Kinici.







Ovu tabela treba uzeti sa rezervom, ali daje solidne smernice pri određivanju koliko pas ima ljudskih godina, i svakako ima više smisla od one starije:


Pas 3 meseca – čovek 5 godina
Pas 6 meseci – čovek 10 godina (dakle pas sa 6 meseci odavno nije štene)
Pas 1 godina – čovek 15 godina
Pas 2 godine – čovek 24 godine
Pas 3 godine – čovek 28 godina
Pas 4 godine – čovek 32 godine
Pas 5 godina – čovek 36 godina
Pas 6 godina – čovek 40 godina
Pas 7 godina – čovek 44 godine
Pas 8 godina – čovek 48 godina
Pas 9 godina – čovek 52 godine
Pas 10 godina – čovek 56 godina
Pas 12 godina – čovek 64 godine
Pas 14 godina – čovek 72 godine
Pas 16 godina – čovek 81 godinu
Pas 18 godina – čovek 91 godinu
Pas 20 godina – čovek 101 godina
Pas 21 godina – čovek 106 godina





Po ovoj tabeli vaš pas najviše ljudskih godina preskoči u prve dve svoje, da bi nakon druge stario po četri ili pet godina. S obzirom da je životni vek pasa između 12 i 15 godina, više smisla ima da su u tom periodu između 64 i 81 ljudske godine, nego da su između 100 i 150 godina po starim računicama.

Ovo je naravno zanimacija za ljude, koji žele da izračunaju na kom je stupnju razvoja njihov krzneni najbolji prijatleji. Pse otvoreno baš briga za to i samo žele svoju porciju hrane i maženja po stomaku.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: citymagazine

Povezane vesti:


>